TOP

FNV wil af van ‘Primark-premie’, Zalando lanceert collectie met Karl Lagerfeld en personeel onwel door schoenenlijm

Vakbond FNV wil af van de ‘Primark-premie’: de subsidie die bedrijven krijgen voor medewerkers die op of net boven het minimumloon verdienen. Verder: Zalando lanceert een exclusieve collectie met Karl Lagerfeld, de mede-oprichter van Gerry Weber is overleden op 74-jarige leeftijd en personeel van de Nieuwegeinse Van Haren onwel door schoenenlijm. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 12 juli.

Adidas wil nauwer samenwerken met detailhandel

Na klachten van Duitse winkeliers over de online uitbreiding van Adidas heeft het sportmerk besloten de detailhandel nauwer te betrekken. Onlangs liet Adidas weten te streven naar een verdubbeling van de online omzet in 2020, van twee miljard euro naar vier miljard euro. Dealers lieten aan het Duitse Handelsblatt weten: “Dit is een klap in het gezicht van degenen die Adidas decennialang groot hebben gemaakt.”

Vorig jaar verkocht het merk voor anderhalf miljard euro online, zo’n 7,5 procent van de totaalomzet. Tot nu toe zijn het vooral grote, internationale spelers als JD Sports en Footlocker waar Adidas mee samenwerkt. De kleine, onafhankelijke winkeliers in winkelverbanden als Intersport of Sport 2000 lopen daarentegen vaak achterop.

Adidas kan het zich echter niet veroorloven om de winkeliers te verliezen, en dat realiseren ze zich. Verkoopdirecteur Roland Auschel is door topman Kasper Rorsted aangesteld om boze dealers te benaderen. Dat er sprake is van spanning, bevestigt ook Auschel, maar hij meldt dat er gesprekken plaatsvinden met de dealers. Hoe een eventuele samenwerking eruit moet gaan zien, is nog niet duidelijk.

Mede-oprichter Gerry Weber overleden op 74-jarige leeftijd

Udo Hardieck, de mede-oprichter van vrouwenmodemerk Gerry Weber, is op woensdag 11 juli 2018 overleden. Het bedrijf liet weten dat Hardieck is gestorven na een periode van ernstige ziekte.

Mede-oprichter Gerhard Weber en ceo Ralf Weber laten weten: “Namens het hele bedrijf wil ik onze diepste spijt en condoleances uiten. Het verlies van Udo Hardieck heeft ons diep geraakt. Onze gedachten en die van het voltallige personeel zijn bij zijn familie. We herinneren Udo Hardieck als de oprichter van ons bedrijf, een investeerder en een toegewijde ondernemer. Tot het allerlaatste moment stond hij bij ons als een ervaren adviseur, betrouwbare partner en een oude vriend.”

Het Duitse bedrijf Gerry Weber werd in maart 1973 opgericht door Udo Hardieck en Gerhard Weber.

Personeel Nieuwegeinse Van Haren duizelig door lijm in schoenen

Medewerkers van schoenenwinkel Van Haren in winkelcentrum City Plaza Nieuwegein werden gisterenmiddag onwel na het ruiken van een vreemde lucht, zo meldt het Algemeen Dagblad. De ingeschakelde brandweer vond de oorzaak in een nieuwe partij schoenen.

Woensdagmiddag rond 14.00 uur kregen vijf medewerkers van de schoenenketen Van Haren last van misselijkheid en prikkende ogen. Klanten hadden er geen last van, maar uit voorzorg werd toch de brandweer gebeld. De schoenenzaak werd ontruimd en ook een deel van het winkelcentrum werd afgezet. De brandweer ging op zoek naar de oorzaak van de vreemde lucht  en ontdekte dat de klachten werden veroorzaakt door lijm in een partij schoenen die was opgeslagen in een afgesloten ruimte. 

De medewerkers zijn gecontroleerd door ambulancepersoneel, maar hoefden niet mee naar het ziekenhuis. Vrijdag opent Van Haren de deuren weer van haar Nieuwegeinse filiaal, de ruimte is inmiddels goed geventileerd.

Zalando-SE_Newsroom_Stories_KarlLagerfeld_7Zalando-SE_Newsroom_Stories_KarlLagerfeld_4

Zalando en Karl Lagerfeld lanceren samen exclusieve collectie

Online retailer Zalando slaat de handen ineen met Karl Lagerfeld voor een exclusieve collectie. Zalando laat op hun website weten: “De lijn combineert de kenmerkende verfijnde stijl van Karl Lagerfeld met een eigentijdse streetwear-invloed. De exclusieve ontwerpen voor Zalando zetten een trend voort van sterke samenwerkingen.”

In de collectie onder andere een sportief bomberjack en verschillende sweatshirts en t-shirts, aanvullend is er een assortiment tassen. De belangrijkste kleuren zijn zwart, wit en roze en de prijzen liggen tussen de 50 en 175 euro.

De collectie is ook in de Nederlandse webshop te koop.

Beeld: Damien Vignaux voor Zalando

FNV: ‘Primark-premie’ moet verdwijnen

Vakbond FNV wil dat de regeling LIV (Lage-Inkomens-Voordeel) aangepast wordt. De regeling, die de vakbond ‘Primark-premie’ noemt, zorgt ervoor dat bedrijven subsidie krijgen voor medewerkers die op of net boven het minimumloon betaald krijgen. Als deze bedrijven de lonen verhogen, dan raken zij subsidiegeld kwijt. De FNV vindt dat dit de verkeerde prikkel uitlokt, en roept minister Koolmees op om de subsidieregeling aan te passen.

In een persbericht laat FNV weten dat zij geregeld merken dat bedrijven die veel winst maken, toch de hand op de knip houden. Met name kledingwinkels als H&M, Primark en Zara en callcenters zouden de subsidie gebruiken om hun kosten laag te houden.

De LIV-subsidie moet scherpere voorwaarden krijgen, aldus de vakbond. Zij vinden het goed dat er meer geld beschikbaar wordt gesteld voor de arbeidsmarkt, maar dat geld moet niet terechtkomen bij bedrijven die toch al grote winsten maken.