TOP

FNV voorspelt acties in winkelstraat, Josh V breidt uit en nieuwe locatie voor Britse beurs Scoop

Volgens onderzoek van vakbond FNV is ruim 75% van de winkelmedewerkers ontevreden over het loon en staan er stakingsacties op stapel. Josh V gaat verder uitbreiden in het buitenland. En de Britse modebeurs Scoop verhuist deze zomer naar een nieuwe locatie. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 22 maart 2022.

Foto: Josh V sleepwear

FNV voorspelt stakingsacties bij retailers

Drie op de vier winkelmedewerkers zijn ontevreden over het loon dat ze krijgen en drie op de tien kunnen niet meer rondkomen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een onderzoek van FNV. De vakbond waarschuwt dat de korte werkonderbreking van afgelopen vrijdag bij Gall & Gall niet de laatste was. Bij welke winkels er gestaakt gaat worden wil bestuurder Linda Vermeulen van FNV Handel niet zeggen. “We zijn nog in gesprek hierover. Dit speelt bij grote retailers die bankbiljetten tellen voor de aandeelhouders belangrijker vinden dan het welzijn van hun personeel.” De bond noemt onder meer kledingwinkels Primark en H&M als plekken waar veel ontevredenheid heerst. FNV deed onderzoek onder duizend winkelmedewerkers. Daaruit blijkt dat ruim 75% ontevreden is over het loon. De helft wil meer loon om de kosten van levensonderhoud te kunnen bijbenen en 30% kan nu al niet meer rondkomen. “Ik spreek veel mensen met hart voor de zaak die met €10,50 bruto per uur worden afgescheept. Velen kunnen hiervan niet meer rondkomen nu de kosten van energie, levensonderhoud en de woonlasten enorm oplopen.” Volgens de FNV-bestuurder is het personeelstekort waarover de ketens klagen een fabeltje. “Veel winkelvacatures zijn onzekere contracten tegen het minimumloon waarbij je als medewerker ook nog eens altijd beschikbaar moet zijn.”

Josh V breidt internationaal verder uit

Vrouwenmodelabel Josh V gaat verder uitbreiden in het buitenland, met als eerste focus Duitsland. “We zijn in veel landen actief, maar nog wel klein,” vertelt oprichter en directeur Josh Veldhuizen. “Een jaar geleden hebben we met het oog op de internationale plannen een Global Sales Director aangesteld, Yvette Marcar. We willen in alle landen gaan werken met een agent of distributeur. We zijn op die manier al vertegenwoordigd in België, Portugal, Polen en nu ook in Duitsland. We willen dit jaar gaan uitbreiden in Frankrijk, Spanje, Scandinavië en daarnaast kijken we ook naar de mogelijkheden in de UK, Zwitserland en Oostenrijk. We verwachten dat het buitenlandaandeel in de omzet snel gaat groeien.” Daarnaast wordt de Josh V Home-collectie uitgebreid en komt die ook beschikbaar voor wholesale-partners. “We lanceren onze eigen collectie interieurartikelen nadat we een jaar geleden begonnen met Josh V Home als platform voor andere deco-merken. We werken in thema’s waarbij we twee keer per jaar een collectie lanceren. De eerste bestond uit sleepwear, homewear en badtextiel. Heel binnenkort lanceren we kussens, plaids en bedlinnen. En ook travel-items, waaronder koffers en reistassen.”

Lees er alles over in het interview met Josh Veldhuizen.

Nieuwe locatie voor Britse beurs Scoop

De premium vrouwenmodebeurs Scoop in Londen verhuist deze zomer naar een nieuwe locatie. De beurs betrekt een nieuwe hal (West) van de bekende beurslocatie Olympia, waar ook modebeurs Pure London altijd plaatsvindt. Ook is gekozen voor dezelfde data als Pure, namelijk 17 tot en met 19 juli. De beursorganisatie komt hierin tegemoet aan de wens van inkopers om beide beurzen tegelijk te laten plaatsvinden. De wintereditie van Scoop, van 12 tot 14 februari 2023 vindt plaats op de vertrouwde locatie Saatchi Gallery in de wijk Chelsea in Londen. In 2018 werd Pure London overgenomen door beursorganisator ITE Group, inmiddels Hyve Group, dat al de beurzen Scoop, Jacket Required en Moda in het portfolio had. Toen werd al een grotere synergie tussen de beurzen aangekondigd.

www.scoop-international.com

C&A wil dochterbedrijf Canda sluiten

C&A wil zijn dochterbedrijf Canda International sluiten, schrijft Retailnews. Daardoor komen 113 banen op de tocht te staan. Canda coördineerde de afgelopen tientallen jaren de productie van formele kleding van de retailer. De teruglopende vraag naar formele kleding werd versterkt door de coronapandemie. Canda kampt daardoor met dalende omzetten en de verwachting is niet dat het tij kan worden gekeerd. Het plan voor sluiting wordt voorgelegd aan de vakbonden. De activiteiten worden voorlopig voortgezet.

Neonyt blijft in Frankfurt

Ondanks dat modebeurs Premium terugkeert naar Berlijn, zet de duurzame modebeurs Neonyt de plannen voor Frankfurt door. Neonyt zal volgens planning van 21 tot 26 juni 2022 plaatsvinden in Frankfurt met een nieuw concept. Zo wordt de focus verbreed naar de totale keten. Er wordt een afdeling voor consumenten ingericht en komt er een sourcing-afdeling voor duurzame productie. Neonyt gaat daarvoor samenwerken met de beurzen Heimtextil, Techtextil en Texprocess, die tegelijkertijd plaatsvinden. Neonyt is ooit begonnen in Berlijn en zou in de zomer van 2021 samen met collega-beurzen Premium en Seek naar Frankfurt verhuizen. De drie beurzen zouden onderdeel worden van de nieuwe Frankfurt Fashion Week, samen met de conferenties Fashionsustain en Fashiontech. Vanwege corona hebben de modebeurzen in Frankfurt nog nooit fysiek plaatsgevonden en vorige week kondigde de Premium Group aan vanaf zomer 2022 toch weer terug naar Berlijn te verhuizen.