TOP

Fifth Avenue nog steeds duurste winkelstraat

Fifth Avenue in New York is voor het negende achtereenvolgende jaar de duurste winkelstraat ter wereld. New Bond Street in Londen is de duurste winkelstraat van Europa. De Amsterdamse Kalverstraat is gezakt van de 17e naar de 22e plaats.

Dat staat in het jaarlijkse rapport Main Streets Across the World 2010 van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Het rapport vergelijkt de huurprijzen op de 269 meest prestigieuze winkellocaties in 59 landen.

De tien duurste winkelstraten in 2010:

  1. Fifth Avenue, New York
  2. Causeway Bay, Hong Kong
  3. Ginza, Japan
  4. New Bond Street, Londen
  5. Avenue des Champs Elysées, Parijs
  6. Via Montenapoleone, Milaan  
  7. Bahnhofstrasse, Zurich
  8. Myeongdong, Seoul
  9. Pitt Street Mall, Sydney
  10. Kaufingerstrasse, Munchen

Bron: Cushman & Wakefield

Stijgers en dalers

In zo’n tweederde van de bestudeerde landen stegen of stabiliseerden de tophuurprijzen het afgelopen jaar (tot juni). In Europa daalden de huurprijzen gemiddeld met 4,5%. De opkomende markten, met name in Azië en Latijns-Amerika, doen het goed dankzij een groeiende toeristenstroom en een stijgende vraag van internationale retailers. Haddock Lobo in het Braziliaanse Sao Paulo was wereldwijd de grootste stijger, de huurprijzen stegen daar met maar liefst 92%. De grootste huurprijsdaling ter wereld (50%) werd genoteerd in Bulgarije, op de hoofdwinkelstraat Alexander Batenbeg in Plovdiv en op de Alexandrovska in Burgas. 

Nederland

De Kalverstraat in Nederland is gezakt van de 17e naar de 22e plaats met een prijs van €2290 euro per vierkante meter per jaar. Ter vergelijking: op Fifth Avenue betaald je omgerekend €16.257. Op de zes belangrijkste hoofdwinkelstraten van Nederland zijn de winkelhuren tussen juni 2009 en juni 2010 gestabiliseerd. Ook de overnamesommen zijn het afgelopen jaar stabiel gebleven. Ondanks de zwakke gebruikersmarkt is er nog steeds vraag naar courante panden op de belangrijkste hoofdwinkelstraten. Het grote verschil vergeleken met enkele jaren geleden is echter wel dat de totale vraag naar winkelvastgoed op de hoofdwinkelstraten is teruggelopen. De druk op dit type vastgoed was een aantal jaren geleden zo groot dat nagenoeg geen winkelruimtes werden aangeboden. Inmiddels is er geen sprake meer van ‘wachtlijsten’.