TOP

EU verlengt anti-dumpingsheffing

De Europese Unie is dinsdag 22 december akkoord gegaan met de verlenging van de anti-dumpingsmaatregel voor leren schoenen uit China en Vietnam. Deze heffing moet Europese schoenproducenten beschermen.

De importheffing, die voor het eerst in 2006 werd geïntroduceerd, is met 15 maanden verlengd. Een aantal EU-lidstaten, waaronder Nederland, waren tegen de verlenging.

Het heffingstarief  van 16,5 procent voor Chinese schoenen en 10 procent voor schoenen uit Vietnam blijft gehandhaaft.  

China veroordeelde de maatregel als ‘protectionistisch en een bedreiging voor de vrije handel’. Europese importeurs en handelaren willen ook een eind aan de heffing. Zij denken dat consumenten door de extra heffing miljoenen euro’s extra voor hun schoenen betalen.

Importprijs
In een korte verklaring heeft de EU-regering gezegd dat een meerderheid heeft ingestemd met een verlenging van de maatregel. Hoe de verdeling van de stemmen precies was, is niet bekend gemaakt.

De EU vond dat de Europese fabrikanten geschaad werden door de illegale verkoop, onder de kostprijs, door de Chinese en Vietnamese concurrenten. De importprijs van de schoenen is ongeveer anderhalve euro, terwijl een paar in de winkel vijftig euro kost.

Europese consument  
De European Footwear Alliance (EFA), waar onder andere merken als Adidas en Timberland aan deelnemen, zei eerder dat het verlengen van de maatregelen “de Europese consument miljoenen euro’s zal kosten en ruim een miljard euro aan heffingen oplevert.” Ook zouden de maatregelen volgens hen niet helpen om de kwakkelende Europese schoenindustrie uit het slop te halen. In Europa werken zo’n 260.000 mensen in de schoenenindustrie.

“Import vanuit China en Vietnam wordt nu vervangen door import vanuit andere derdewereldlanden en geen enkele baan in de schoenenindustrie zal terugkeren naar Europa”, aldus de EFA.