TOP

Nederlander wil winkelen op Tweede Kerstdag

1 op de 7 Nederlanders wil dat de winkels open zijn op Tweede Kerstdag. Dit blijkt uit een onderzoek van wugly.nl in samenwerking met openingstijden.nu naar het gedrag van Nederlanders rond de Kerst.

Dit jaar zijn niet alleen de woonboulevards open op Tweede Kerstdag; ook een groot aantal winkels in Amsterdam gooit de zaak open op de feestdag. “Amsterdam hoopt met de kerstopening een nieuwe trend te zetten. Naar aanleiding van dit nieuws zien we een duidelijke stijging van het aantal consumenten dat gegevens van Amsterdam op de website komt bekijken.”, aldus Bob Gross, eigenaar van openingstijden.nu, in een persbericht.

De kerstopening is een initiatief van de Bijenkorf, V&D, HEMA, C&A, H&M, P&C, Maison de Bonneterie, Esprit en Albert Heijn. Ook op winkelreviewsite wugly.nl zijn de winkels in Amsterdam druk bezocht. “Consumenten hebben de afgelopen dagen vooral doorgeklikt naar winkels in Amsterdam om reviews te lezen en informatie op te zoeken”, aldus Hester Bunnik, manager van wugly.nl.

Kerstcadeaus scoren zal vooral vandaag, de dag voor Kerstavond, gebeuren, verwacht het HBD. Winkelen in het weekend was lastig door sneeuwval en hetzelfde geldt voor het begin van deze week. Webwinkelen was dan ook onverminderd populair de afgelopen dagen; thuiswinkel.org verwacht dat internetretailers 40% meer omzet hebben gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 26,3% van de ondervraagden verwacht dat Nederlanders minder gaan uitgeven aan Kerst. De reden die de consumenten aandragen voor de dalende bestedingen van de Nederlander, is veelal de kredietcrisis (80%). 37,5% geeft aan dat de kredietcrisis een blijvende invloed heeft op hun uitgavenpatroon. Vooral de bevolking boven de 35 jaar verwacht minder geld uit te geven dit jaar (35%). Op Eerste Kerstdag zijn ontspannen (52%), tv kijken (30%) en uitslapen (21%) nog steeds de belangrijkste bezigheden voor de Nederlanders.

Dit jaar zal vooral worden bezuinigd op cadeaus (29%), activiteiten buiten de deur (22%), kerstdecoratie (20%) en eten (20%).