TOP

Essentiel vermindert aantal verkooppunten, Primark opent nieuwe winkel in Nederland, jongeren kopen duurdere sneakers

Het Belgische vrouwenmodemerk Essentiel wil het aantal verkooppunten met de helft terugbrengen. Primark gaat volgend jaar een nieuwe winkel openen in Nederland. En jongeren geven steeds meer uit aan sneakers. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 8 september 2020.

Essentiel brengt aantal verkooppunten terug

Het Belgische vrouwenmodemerk Essentiel stopt de samenwerking met een groot aantal verkooppartners. Het aantal wordt bijna gehalveerd. Dat schrijft Retaildetail. Het aantal verkooppunten in thuisland België wordt teruggebracht van 120 naar 69. Internationaal slankt het aantal verkooppartners af van 800 naar 550. De overblijvers werden geselecteerd aan de hand van criteria als imago, locatie en betalingsmogelijkheden. Naar aanleiding van de coronacrisis heeft het Antwerpse modemerk een nieuwe werkwijze ingevoerd, en die veranderingen kan het naar eigen zeggen alleen in de sterkste winkels implementeren. Zo wordt om kosten te besparen de zomercollectie vanaf 2021 in twee fases geleverd. Bovendien wordt met minder verkooppunten de exclusiviteit verhoogd en krijgen de eigen winkels en webshop meer gewicht. In Nederland heeft Essentiel zes winkels en twee outlets. Nog niet bekend gemaakt is wat de concrete plannen zijn met de verkooppunten in Nederland.

Primark opent nieuwe winkel in Nederland 

Het is nog niet bekend waar, maar Primark gaat volgend jaar een nieuwe winkel openen in Nederland. De retailer maakte dit bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers, schrijft Retailtrends. In 2021 opent Primark wereldwijd veertien nieuwe winkels, waaronder een in Nederland. Dat wordt de 21ste Primark-winkel in ons land. De laatste opening in Nederland was vorig jaar in Utrecht.

Jongeren kopen ondanks coronacrisis steeds duurdere sneakers

Jongeren geven steeds meer uit aan sneakers, blijkt uit de cijfers van Winkelstraat.nl. Gaven jongeren in 2015 gemiddeld nog 150 euro uit voor een paar sneakers, anno 2020 is dat gemiddeld 250 euro. Opvallend is dat er in de eerste helft van 2020 maar liefst 35% meer aan luxe sneakers werd uitgegeven dan tijdens dezelfde maanden in het jaar daarvoor. Terwijl in deze tijd juist de coronacrisis begon. De grootste stijging wordt gemeten in sneakers boven de 500 euro (14%); de aankoop van sneakers in deze prijscategorie is al langere tijd geen uitzondering meer onder jongeren. Aan de hand van de verkoopdata van de 600 winkels en merken die via Winkelstraat.nl verkopen, brengt het platform jaarlijks de Dutch Sneaker Monitor uit. Hiervoor worden jaarlijks meer dan 100.000 (geanonimiseerde) transacties verwerkt om inzicht te krijgen in populaire merken, uitgaven en trends.

Meeste consumenten haken af op hoge verzendkosten

Ruim de helft (58 procent) van de Nederlandse consumenten staakt zijn bestelling wanneer hij de verzendkosten voor standaard levering te hoog vindt. Dat blijkt uit onderzoek van Sendcloud waar Retailtrends over schrijft. Het onderzoek werd uitgevoerd door Nielsen onder ruim 8500 consumenten, waaronder 1005 Nederlanders. Daaruit blijkt onder meer dat verzendkosten met 81 procent het belangrijkste element van bezorging zijn. Nederlanders zijn bereid maximaal 5,90 euro uit te geven aan de verzending van een bestelling van 15 euro. Daarmee zijn ze het minst gierig van alle Europeanen, die gemiddeld 4,20 euro voor de verzending willen betalen. Met maximaal 3,40 euro zijn Duitsers het meest gierig. Voor een order van 150 euro is de Nederlandse consument bereid 6,90 euro aan verzendkosten neer te leggen. Ruim twee derde van de Nederlanders is bereid extra te betalen voor premium bezorgopties, zoals sameday-delivery. Naast de verzendkosten wegen ook de levertijd (66 procent) en de flexibiliteit in levering (63 procent) zwaar mee in hun oordeel over een webshop.

Prominente modespelers roepen op tot versnelling duurzaamheid

Opnieuw roepen verschillende prominente spelers in een open brief de modebranche op zich gezamenlijk in te zetten voor een snellere transformatie van de sector om ervoor te zorgen dat duurzaamheid een centrale rol blijft spelen. Hieronder bekende namen als Burberry, H&M Group, Primark, Tommy Hilfiger en Calvin Klein. Zij roepen de sector op tot actie, op basis van de volgende zeven punten:

1) Maak duurzaamheidsgerichtheid een essentieel en permanent onderdeel van de bedrijfsstrategie en bedrijfsvoering. 2) Erken het belang van WASH en zeg toe actie te ondernemen.3) Herzie bedrijfsmodellen en transformeer deze door er meer merkgeleide duurzaamheidsinspanningen in op te nemen. 4) Ondersteun en stimuleer overheden tot het inzetten van plannen voor een groen herstel van de economie. 5) Erken het belang van de natuur, met name zoetwater-ecosystemen, voor het menselijk welzijn. 6) Verbeter en versterk banden met leveranciers. 7) Zorg voor meer traceerbaarheid en transparantie.

Hoofdfoto: Essentiel, de in 2019 geopende winkel in Londen