TOP

Een feestelijke etalage

De leukste maanden van het jaar voor etalagebureaus zijn weer in zicht. November en december zijn de maanden voor een extra opvallende en sfeervolle etalage. Dat betekent dat wij alweer startklaar staan voor onze klanten die 'feest' in de etalage willen hebben.

Maar, vanaf wanneer gaan de retailers nu echt los met feest decoraties? Ga je toch aandacht schenken aan Sinterklaas of wordt het twee maanden een kerstuitstraling?

In ieder geval zullen moderetailers zich voor het merendeel gaan richten op de kerst, want hiermee kun je immers al starten vanaf november. Retailers in de parfumerie, kidskleding en food sector willen vooral de Sint niet overslaan. Eigenlijk moet ik ze daarin gelijk geven. Er wordt in ons land steeds meer aandacht gegeven aan kerst, terwijl je hele speelse etalages kunt maken met een Sinterklaasdecor. Natuurlijk niet meteen denken aan oubollig decor zoals de geijkte Pietjes en mijters. Probeer creatief en innovatief te zijn en decoratie te vertalen ook naar de volwassen consument.

Het zijn mooie verkoopmaanden, dus zorg voor een spectaculaire etalage die je om de twee a drie weken kunt wisselen in Sint en daarna Kerst. Consumenten gaan zich wellicht ergeren als de Kerst al vanaf begin november wordt ingezet. Sinterklaas blijft een Nederlandse traditie en dat moet ook terug te zien zijn in de winkels en etalages.

Er zijn zelfs comités opgericht om het cultureel erfgoed te bewaren als het om het Sinterklaasfeest gaat. Een goede zaak vinden wij. De start van het Sinterklaasseizoen is pas als de goedheiligman rond half november aankomt. Tegenstrijdig om te zeggen, maar wij hopen dat de moderetailers de kerstetalages rond begin december gaan inzetten. Als iedereen na 5 december de etalages naar Kerst wil gaan omwisselen, dan hebben wij weer een capaciteitsprobleem. Spreiding is dus van belang voor etalagebureaus.

Wat betreft decoratie denken wij aan kleurrijke etalages. Voor de Sint veel paars, rood, goud en okergeel. Maak mooie pakjes die je kunt ophangen of neerzetten in de etalages. Kerst daarentegen lekker chique maken met zilver,wit, zwart, paars in combinatie met het traditionele groen. Probeer eens een kerstboom op zijn kop op te hangen en gebruik vooral veel licht door middel van LED-licht. Het gebruikt minder stroom en wordt niet zo heet als de gewone lampjes. Betrek de gevel en etalageramen er ook bij door raambelettering (silhouetten van kerststerren, takjes, spiegellijsten, kandelaars e.d.).

Zorg voor decoratie dat een certificaat heeft op het gebied van vertraagde ontvlambaarheid (kerstgroen moet geïmpregneerd zijn!).

Maak er een mooi feest van!

 

www.fredbeerbaum.nl