TOP

Duurzaam modebedrijf Ziel failliet verklaard, CPB verwacht snel herstel van de Nederlandse economie en Shein op zoek naar designers via wedstrijd

Het Centraal Planbureau verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met bijna 4 procent groeit. Verder is het duurzame kledingbedrijf Ziel failliet gegaan, en lanceert en streamt de fast fashion webshop Shein een designwedstrijd. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 20 augustus.

Raming CPB: economie groeit in 2021 met bijna 4%

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,8 procent zal groeien. Voor volgend jaar gaat het CPB uit van een groei van 3,2 procent. Dat is iets lager dan bij de vorige voorspelling, toen het planbureau uitkwam op een plus van 3,3 procent voor 2022. Het planbureau blijft voorzichtig in de voorspellingen, vanwege de onzekerheid rondom het verloop van covid. Als het aantal coronabesmettingen de komende tijd weer fors oploopt en het kabinet besluit tot een nieuwe lockdown, zal dit de economische ontwikkeling direct raken, aldus het CPB in de augustusraming.

Duurzaam modebedrijf Ziel failliet

De Nederlandse dochter van het duurzame kledingbedrijf Ziel is failliet verklaard, meldt RTL Nieuws. Investeerders pompten vorig jaar nog vier miljoen dollar in het bedrijf van ondernemer Marleen Vogelaar, dat modemerken de mogelijkheid wilde geven om lokaal en in kleine oplage te kunnen produceren om zo verspilling tegen te gaan. De kapitaalinjectie was onder meer bedoeld voor de bouw van een kledingfabriek in Groningen, maar verdween grotendeels richting de Verenigde Staten waar de fabriek van Ziel moest sluiten vanwege de pandemie. “De investeerders zouden hun miljoenen in verschillende tranches overmaken. De eerste 2,2 miljoen is daadwerkelijk betaald. Maar toen bleek dat een deel van dat geld naar de VS was gegaan, eisten zij dat dat terug zou komen”, aldus curator René Luinstra tegen RTL Nieuws. De liquiditeitsproblemen die daarna ontstonden hebben het bedrijf de das omgedaan. Luinstra verwacht dat het intellectueel eigendom wordt doorverkocht en verder kan worden ontwikkeld.

Shein lanceert en streamt designwedstrijd

Webshop Shein (She-In) lanceert een vierdelige serie waarin opkomende ontwerpers strijden om 100.000 dollar en een kans om hun designs te verkopen via het platform van de fast fashion-gigant. In de jury zitten sterren als Christian Siriano, Law Roach en Khloé Kardashian. De serie begint op 22 augustus en kan worden gestreamd op Shein’s app en sociale mediaplatforms, volgens Business of Fashion. In de loop van de show worden de deelnemers teruggebracht tot een laatste vijf, waarbij de winnaar wordt aangekondigd in de seizoensfinale op 12 september. Shein is dit jaar een belangrijke internationale speler geworden, ook in Nederland, dankzij snelle mode, zeer lage prijzen en een ‘gamified’ en algoritmegedreven benadering van content. Klanten kunnen loyaliteitspunten verdienen om op de site te besteden door gewoon in te checken op hun account, livestreams te bekijken of deel te nemen aan outfitchallenges.

Vrouwenmodewinkel Hey opent nieuwe vestiging

Hey opent een nieuwe vestiging in Breda. Het vrouwenmodeconcept heeft al winkels in Den bosch en Nijmegen en verkoopt merken als Loavies, Dr Denim en Ydence. De nieuwe winkel komt aan de Veenmarktstraat 60, meldt de website van Hey, en de opening staat gepland voor oktober.

Beeld: Winkelstraat Rotterdam[credit] www.flickr.com – Hindrik Sijens