TOP

Dit zijn de trends van Pitti Uomo #97

De 97ste editie van de mannenmodebeurs Pitti Uomo, die plaatsvond van 7 tot en met 10 januari in Florence, biedt volop inspiratie voor zowel het assortiment als het winkelinterieur en de etalage. Wat hebben de merken voor winter 2020-2021 in petto? In elk geval zijn rib en ruit nog steeds hot.

De wintereditie van de Pitti Uomo #97 is er wederom één die veel heeft laten zien op gebied van mannenmode. In het zonnige centrum van Florence showden ruim 1.200 merken hun nieuwe collecties voor winter 2020-2021. Hoewel er volgens de aanwezige Nederlandse retailers niet heel veel vernieuwing te zien was, heeft het mode-evenement wel weer veel inspiratie opgeleverd voor de winkel als het gaat om de toekomst van Moeder Aarde. Merken brengen dat op verschillende manieren in beeld.

Vakmanschap

In de collecties is veel aandacht voor vakmanschap, stelt trendwatcher Edwin van den Hoek, waarbij ontwerpen gedetailleerd zijn uitgevoerd. “Een voorbeeld daarvan zijn de unconstructed jasjes, waarbij de voering is weggelaten, waardoor de deelnaden zichtbaar zijn en heel mooi zijn afgebiesd. Verder zag ik veel technische materialen, gebruik van fournituren, grove cord en velours. Op gebied van kleur zie je veel winterwit en duidelijk is dat we niet meer om de kleuren oranje heen kunnen, in allerlei gradaties van saffraan tot roest en cognac. Broeken zijn er meer in andere modellen van luxere joggingbroeken tot varianten met bandplooi.”

Coltrui

In het casual segment springt de coltrui eruit, die zowel in print als uni wordt gedragen. De relaxte fit bij broeken, jasjes in overhemdmodel, vesten met winterse breisels, bodywarmers en uitritsbare jasjes waren ook in veel collecties te zien.

Nieuw formeel

Het mode- en cultuurmagazine Dust liet zijn visie zien op de trends met de catwalkshow Otherwise Formal. Hierbij wordt gekeken over de grenzen van formeel maatwerk en showen merken hoe hun collecties de regels voor het ‘elegante kleden’ herschrijven voor de nieuwe generatie. De grijzen, ruiten, wollen stoffen worden hier gecombineerd met casual materialen, de silhouetten zijn slank (ook aangesnoerd met ceintuur) en de combinaties gekleed maar minder klassiek.

Randje van de smaak

Naast de collecties die de merken laten zien, is de Pitti Uomo ook altijd de plek waar het bezoek laat zien waar mode volgens hen over gaat. Dat zijn onder meer de tot in detail gestylede mannen én vrouwen die trots poseren voor elke camera die op ze wordt gericht – groothoeklens of smartphone. Zij dragen driedelig, hoeden, keurige coats en accessoires als sjaals, tassen, sieraden, zonnebrillen en sokken. Maar je ziet ook nonchalant geklede types of mensen die het randje van de smaak opzoeken. Kort samengevat ziet je op het centrale plein van Fortezza de Basso wat het bezoek definieert als trends voor winter 2020-2021. De omslagdoek mag dan zeker niet ontbreken.

Wil je nog meer goed geklede bezoekers van deze editie van Pitti Uomo zien? Bekijk dan ook het foto-overzicht dat we hiervan plaatsten!