TOP

Dit zijn de mannenmodetrends en smaakmakers voor najaar 2023-2024

Neo nineties, preppy varsityjacks, felle kleuren, gedessineerde truien en meer. We zetten de meest opmerkelijke trends plus veelbelovende items en bijzondere blikvangers voor herfst-winter 2023-2024 nog eens op een rijtje.

Foto: 

Nu zo’n beetje alle belangrijke beurzen en modeweken voorbij zijn, maken we de balans op. Wat trok de aandacht tijdens de internationale en nationale vakbeurzen én tijdens de altijd inspirerende modeweken? Kortom: welke belangrijkste trends, items, kleuren, materialen en blikvangers mogen in het najaar van 2023-2024 zeker niet ontbreken in de winkels en etalages? 

Varsity

Er hangen komende herfst-winter volop preppy vibes in de lucht. Het meest geziene item in deze trend zijn de varsity jacks. Vaak opvallend kleurrijk en voorzien van badges, prints en logo’s. Opmerkelijk genoeg zagen we ze niet alleen sportief gestyled, maar ook smart casual over een formeel jasje. In de slipstream van dit item kunnen ook collegetruien en baseballpetjes worden meegenomen voor een nog duidelijker varsitygevoel.

Laag over laag

Herfst-winter is volgens aardig wat aanbieders een perfect seizoen voor het dragen van verschillende lagen over elkaar. Dit is functioneel, maar er is zeker ook aandacht voor esthetiek. Zo worden casual-sportieve items met gemak gecombineerd met meer formele items.

Lichte neutralen

Op het gebied van kleur vallen de lichte neutralen op. Winterse witten, off-white, beige en lichtgrijze schakeringen. Deze worden veelal toon-op-toon gecombineerd, maar kunnen ook heel goed onderling gemixt worden. Het levert een ingetogen en classy beeld op en absoluut winters door het gebruik van knitwear, fleece en corduroy.

Sprankelende kleuren

Tegenover het subtiele, ingetogen lichte kleurbeeld zien we ook duidelijke aandacht voor uitgesproken kleuren. Oranje, paars en felle blauwen voeren hierbij de boventoon. Met name oranje is een allemansvriend die in tal van variaties voorkomt; van uiterst fel (zeker in outdoorstijlen geliefd) tot stijlvolle roesttonen. Paars maakt dit seizoen een opmars, met name in het jongere en casual segment.

Gedessineerde truien

Het najaar is hét seizoen voor truien en de afgelopen weken vielen in verschillende collecties de kleurrijk gedessineerde truien op. Merken lijken hierbij duidelijk geïnspireerd uit de eighties en nineties, maar ook door klassieke winterse dessins en taferelen.

Neo nineties

De nineties zijn bezig met een serieuze revival en kijkend naar komende herfst-winter krijgt dit op het gebied van mannenmode meer vorm. Denk hierbij aan baggy broeken met zakken, T-shirts over lange mouwshirts, rafelranden en gaten in denim, geruite hemden en broeken, tie-dye prints, inspiratie vanuit grunge en verwijzingen naar house, zoals gezien bij Kultivate.

Teddy fleece

Als materiaal blijft het zachte en warme teddy fleece onverminderd populair voor jacks, vesten en bodywarmers.

De stropdas

Op het gebied van accessoires en bijverkoop biedt onder meer de das kansen. Het nekaccessoire speelt zich dit seizoen opvallend genoeg na lange tijd weer in de kijker. De das gaan we uiteraard in formele outfits terugzien, maar wordt ook modern en modisch gestyled in combinatie met casual looks.