TOP

Dit betekenen de aangescherpte coronamaatregelen voor winkeliers

Mode- en schoenenwinkeliers moeten zich voorbereiden op een mondkapjesplicht in hun winkel. Dat is een van de aangescherpte maatregelen die premier Rutte heeft aangekondigd tijdens de persconferentie op 13 oktober.

Om te voorkomen dat het coronavirus zich nog verder kan verspreiden heeft het kabinet besloten in te grijpen op die plaatsen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Zo constateert premier Rutte dat het nu nog te druk is in winkels en dat mensen niet genoeg afstand houden. Hij stelt dat er strengere handhaving nodig is op het deurbeleid en de hygiëne. Als het te druk wordt of de regels worden niet nageleefd, kan een winkel direct worden gesloten, waarschuwde hij.

Minder mensen in winkels

Premier Rutte wil minder mensen in de winkels, daarover gaat hij nog in overleg met de detailhandel. Het kabinet wil door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving. Dat heeft de volgende gevolgen voor winkels en winkelgebieden:

  • Winkels 20:00 uur dicht

Alle winkels moeten om 20.00 uur dicht, dat betekent dat er na dat tijdstip geen klanten meer in de winkel mogen zijn. Dat geldt overigens niet voor supermarkten.

  • Koopavond van de baan

Door het bovenstaande besluit is de traditionele koopavond automatisch van de baan en moeten winkeliers de zaak om 20:00 uur sluiten. Brancheorganisatie Inretail oppert om het verloren uur in te zetten op een andere dag, bijvoorbeeld op de zaterdag om klanten beter te kunnen spreiden.

  • Mondkapjesplicht in winkels

Het kabinet heeft een landelijke mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes aangekondigd, dus ook voor mode- en schoenenwinkels. Juridisch zitten daar nog wat haken en ogen aan, maar hieraan wordt gewerkt. Tot die tijd geldt een dringend mondkapjesadvies.

  • Ook de horeca in winkels dicht

Alle horeca gaat vanavond 14 oktober om 22:00 dicht. Dat betekent dat ook de koffiecorners en varianten hierop op slot gaan voor tenminste vier weken.

  • Overleg over maximum aantal personen in de winkel

Het kabinet wil dat er een maximum aantal klanten per winkel gaat gelden en gaat daar strenger op toezien. Er is nog geen maximum opgenomen in de aangekondigde maatregelen. Het kabinet gaat in plaats van aanscherpen eerst het verdere gesprek aan met de retail, omdat het volgens de politiek vaak nog te druk is in winkels, zei Rutte gister. In een reactie laat brancheorganisatie Inretail weten dat ze vanzelfsprekend ingaan op die uitnodiging. “Aanstaande vrijdag vindt dit gesprek plaats. Wij gaan input leveren over hoe we als sector de 1,5 meter afstand blijven waarborgen en waar aanscherping nodig en mogelijk is”, meldt Inretail.

Vermindering aantal besmettingen

De landelijke maatregelen gelden vanaf woensdag  14 oktober 22:00 uur. In de weken tot 27 oktober beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de maatregelen effect hebben en dus heroverwogen kunnen worden.

Kijk voor alle coronamaatregelen op de Routekaart Corona van de Rijksoverheid.

Beeld: Textilia/Renate Zoutberg