TOP

Denimfabriek in Almere?

De gemeente Almere is bezig met een onderzoek naar de haalbaarheid van een denimfabriek in de gemeente. James Veenhoff (voorheen directeur AIFW, nu eigenaar adviesbureau Fronteer Strategy) leidt het onderzoek.

Net nu alle textiel- en kledingfabrieken door de hoge arbeidslonen zo’n beetje vertrokken zijn uit Nederland, oppert Almere de mogelijkheid voor het huisvesten van een denimfabriek in de gemeente. De gemeente doelt op dan op een hoogwaardige denimweverij voor merken in het hogere segment. Daar zouden dan een museum en een winkel aan gekoppeld moeten worden. De bedoeling is om studenten van modevakscholen, roc’s en hbo’s aan het werk te zetten in de fabriek.

Het zogenaamde House of Denim moet onderdeel worden van de Almere Lifestyle Ateliers. Dit is een project waarbij schoolverlaters en werklozen via ontwerpateliers kennis maken met creatief ondernemerschap en liefde voor het ambacht.

Eind van het jaar moet duidelijk zijn of de denimfabriek er ook echt gaat komen. Er wordt bijvoorbeeld nog gezocht naar een geschikte locatie, mogelijk in Almere Buiten of Almere Haven.