TOP

De slechtste eigenschap van Inretail-voorzitter Krein Bons? ‘Drammen’

Hij was één van de langst zittende CEO’s in retailland, maar begin deze maand nam Krein Bons (63) na meer dan 25 jaar afscheid van schoenenketen vanHaren. Hij blijft voorzitter van Inretail, een functie die hij sinds september 2021 bekleedt. En misschien opent hij nu dan toch die luxe snackbar, onthult Bons in een persoonlijk interview.

Foto: Inretail

De indrukwekkendste plek die je ooit bezocht? “In Jamaica ben ik de Martha Brae-rivier afgevaren met een vlot. Een tocht van anderhalf uur, waarbij je uiteindelijk uitkomt in zee. Onwerkelijk mooi. En een jaar of tien geleden ben ik naar de Indiase deelstaat Andhra Pradesh geweest. Die reis heeft me het meest geraakt. Daar werd ik me er eigenlijk pas van bewust hoe goed we het in Nederland hebben en hoe het leven ook kan zijn.”

Stel, je wordt wakker met een nieuw talent. Wat zou dat zijn? “Een muziekinstrument bespelen. Ik wil dat gewoon kunnen. Op advies van een vriend ben ik gaan drummen, maar dat vind ik tot nu toe nogal ingewikkeld. Ik krijg kramp in mijn voeten van de pedalen en mijn links-rechtscoördinatie klopt van geen kanten.”

Dorp of stad? “Ik ben graag in de stad, maar ik woon het liefst in een dorp. Drukte kun je opzoeken. Rust niet.”

‘Ik was een schoffie dat altijd op straat rondhing’

Hoe was je als kind? “Ik ben opgegroeid in Utrecht en tot mijn tiende – van ’58 tot ’68 – woonden we in de binnenstad. In Wijk C, wat toen nog een echte volksbuurt was. Ik was een schoffie dat altijd op straat rondhing. Rotzooi trappen met mijn vrienden, van tijd tot tijd matten. Gelukkig is het later helemaal goed gekomen, maar destijds schaamden mijn ouders zich nogal voor me.”

Wat was je eerste baantje? “Als kind plukte ik bramen, die ik voor vijf cent per doosje aan de buren verkocht. Ik ging ook langs de deuren met emmers water, want Wijk C had nog geen stromend water destijds.”

Je lievelingsfilm? “Ik ben verknocht aan James Bond. Ik heb alle films al een stuk of zes keer gezien.”

Hoeveel schoenen heb je? “78 paar, waarvan een stuk of tien van vanHaren. Verder veel Magnanni; Jos Olthof, die het merk in Nederland vertegenwoordigt, is een goede vriend van me. Mijn op leest gemaakte Greve-schoenen zijn mijn paradepaardje. Die heeft mijn vroegere overbuurman Jos-Jan Greve voor me laten maken.”

Waar winkel je graag? “Bij Lutz in Vinkeveen. De medewerkers kennen me, weten wat mijn smaak is en bellen me op als ze iets leuks voor me hebben. Dat kun je een slimme verkooptruc noemen, maar ik zie het als aandacht voor de klant.”

Je favoriete vakantiebestemming? “Gewoon thuis. Ik woon in Breukelen, heerlijk aan het water. Watersport is mijn grote hobby. We hebben thuis een bootje en er is niets mooier dan ’s avonds de Loosdrechtse Plassen op gaan.”

Wat doe je nog meer in je vrije tijd? “Mijn zoon en ik zijn gepassioneerde hobbykoks, dus bij ons thuis hebben ze nooit te klagen over slecht eten. De meeste mannen zijn goed met de barbecue; ik ben er écht goed in. Mijn tweede succesrecept is pasta met scampi’s. Het geheim? Liefde en mooie ingrediënten.”

‘Als ik wil uitslapen, sta ik om half zes op’

Hoe ziet je ochtendritueel eruit? “Ik sta al bijna mijn hele leven elke dag om vijf uur op. Soms om half zes, als ik wil uitslapen. Dat heb ik van mijn vader, die ging er al om vier uur uit. ’s Zomers ga ik dan zwemmen, in de winter een stuk lopen.”

Het mooiste aan 26 jaar bij vanHaren? “De mensen en in het bijzonder dr. Deichmann, de in 2014 overleden grondlegger van Deichmann Schuhe (waar vanHaren onderdeel van is, red.). Hij is mijn grote voorbeeld. Alles wat hij deed, was met het doel om mensen te dienen. Natuurlijk was winst belangrijk, zonder kun je geen bedrijf runnen, maar zijn echte winstoogmerk was om zoveel mogelijk banen te creëren en ook mensen die het niet breed hadden op goede schoenen te laten lopen.”

Je beste eigenschap? “Mijn vermogen om contact te maken en verbinding te zoeken. En ik help anderen graag. Momenteel begeleid ik een start-up in kweekvlees, een ontwikkeling waarin ik enorm geloof. En nu ik minder ga werken, wil ik me lokaal gaan inzetten voor mensen – vooral kinderen – die in een moeilijke situatie zitten.”

En je slechtste? “Drammen. Steeds maar door blijven douwen. Daar heb ik menig coach mee versleten.”

Wat zou je ooit nog willen doen? “Op mijn negentiende heb ik een restaurant gekocht met het idee om er een luxe snackbar van te maken. Alles puur natuur, zelfgemaakt en van topkwaliteit. En dan zou ik zelf in de keuken gaan staan, want ik maak de beste gehaktballen van Nederland. Alleen stonden mijn ouders en toenmalige vrouw er niet achter. Zeg nooit ‘nooit’, maar ik denk dat dit een droom blijft.”