TOP

De Peine Gruppe in surseance : doorstart onderzocht

De Peine Gruppe heeft vorige week vrijdag surseance van betaling moeten aanvragen. Het Duitse mannenmodebedrijf dat eigenaar is van de merken Barutti, San Siro, Laffitte en Masterhand, bekijkt op dit moment de mogelijkheden voor een doorstart.

Curator Michael Waculik (Jever) bekijkt op dit momenten de mogelijkheden voor een eventuele doorstart van het modebedrijf uit het Duitse Wilhelmshaven. In een kort persbericht deelden de directieleden Andreas Wagner en Markus Kamsteeg mee er alles aan te willen doen om het bedrijf te redden. Volgens hen is de surseance te wijten aan een ad-hoc beslissing van een buitenlandse bank die zich plotseling terugtrok als financierder.” Hierdoor dreigen ongeveer 150 medewerkers, waaronder 130 in Wilhelmshaven, hun baan te verliezen. De Peine Gruppe laat het er niet bij zitten: alle bestellingen worden op dit moment gewoon verwerkt en dagelijkse werkzaamheden uitgevoerd. Daarnaast is het loon van de medewerkers voor drie maanden gegarandeerd.

Agent Jaap den Hertog
Voor de Nederlandse agent van Barutti en Masterhand, Jaap den Hertog van Jaap den Hertog Menswear kwam het nieuws als een schok. Hij werkt al 21 jaar met de Peine Gruppe samen en heeft met Barutti 110 en Masterhand 80 verkooppunten. “Ik weet dat er een flinke schuld op de fima drukt. De huidige eigenaren namen vier jaar geleden het bedrijf voor 20 miljoen euro over. Nu de bank plotseling de kredietlijn wil stoppen, raakt het bedrijf in liquiditeitsproblemen.”

Voortbestaan
Den Hertog blijft ondanks de onzekere situatie optimistisch. “De curator trekt drie maanden uit om een mogelijke doorstart te onderzoeken. Als ik kijk naar hoe snel bij Bäumler de stekker er al uit werd getrokken, dan geeft dit toch enigszins vertrouwen.” Deze week verwacht de agent een telefoontje over het voortbestaan van het merk. “Dan zal ik met de curator de toekomst van de merken bespreken. Nederland is een belangrijk exportland voor de Peine Gruppe. Het algehele exportaandeel is 46 procent en als je kijkt naar de behaalde omzet van 42 miljoen..” Inmiddels heeft Den Hertog een aanbod voor een ander agentuur gekregen. “Ik ben afhankelijk van de Peine Gruppe en zal dan ook redelijk snel een beslissing moeten nemen. De steun die ik hierbij van mijn klanten krijg, is hartverwarmend.”

Over de Peine Gruppe
Wagner en Kamsteeg namen in 2006 de Peine Gruppe over van de familie Peine. De overname werd door de investeerdersgroep Steadfast Capital gefinancierd. De laatste beschikbare omzetcijfers staan in een Duitse staatskrant. Daarin staat dat het modebedrijf met haar labels Barutti, San Siro, Pierre Laffitte en Master Hand in 2007 nog een omzet van ongeveer 42 miljoen euro behaalde. Voor de komende jaren stonden er nieuwe plannen op de agenda. Zo kondigde Kamsteeg in mei dit jaar aan dat het broekenlabel San Siro in de voorjaarscollectie 2010 van Barutti zou worden geïntegreerd. Dit is het grootste merk van het Duitse modebedrijf en telt meer dan 1.500 klanten.