TOP

De grootste ergernis in de paskamer

Voordat ondernemer Thalita Beukers van de winkel Bazsta in Bunschoten-Spakenburg haar paskamer ging verbouwen deed ze grondig onderzoek. Ergernis nummer 1? Geen spiegel in de paskamer.

Thalita Beukers vroeg meer dan 400 winkelende mensen naar hun grootste paskamer ergernis. De meeste ondervraagden (23%) begonnen spontaan over de afwezigheid van spiegels in het hokje. Maar ook slechte verlichting is een ergerpunt (18%): pashokjes zijn te donker of hebben onflatteus, fel licht. Verder ergert 16% zich aan het gebrek aan comfort (geen haakjes, plankje, stoel) en 13% aan het gebrek aan privacy door te korte of niet goed sluitende gordijnen/deuren. Daarna volgen te klein (12%), vies (11%) en koud (7%).

Inspectie

Beukers onderwierp verder meer dan 60 paskamers in 5 grote steden (Amsterdam, Amersfoort, Den Haag, Leiden en Hilversum) aan een inspectie op 7 criteria. De gemiddelde oppervlakte van een paskamer bleek 1,22 vierkante meter. Tweederde scoorde een onvoldoende voor hygiëne, met haren, stof, kauwgom of straatvuil in het hokje. Bijna de helft had geen spiegel en slechts 14% haalde een voldoende met betrekking tot de verlichting.

De mooiste paskamer

Beukers besloot daarom zelf de mooiste paskamer van Nederland te bouwen in haar winkel Bazsta in Bunschoten-Spakenburg. Deze is maar liefst 8 vierkante meter, met extra brede ingang, daglicht, een spiegel en een achteruitkijkspiegel, een lang goed sluitend gordijn, vloerbedekking, vloerverwarming, een servicebel waarmee je de verkoopster kunt oppiepen, een kapstok, drie haakjes, twee stoelen en een minibar. En uiteraard is hij brandschoon.

GFK

GFK deed in opdracht van Textilia in 2008 ook al onderzoek naar de grootste paskamerergernissen onder 2000 respondenten. In dit onderzoek stond viezigheid met 35% op één als grootste ergernis in de paskamer, gevolgd door te krappe hokjes (18%), slecht sluitende gordijnen/deur (14%), geen spiegel (11%), te weinig kledinghaken (9%) en te felle/slechte verlichting (7%).

Lees in Textilia 9 (verschijning vrijdag 6 april) alles over het onderzoek en de paskamer van Bazsta, mét tips en stappenplan van een expert.