TOP

CPB: Koopkracht hard onderuit, finalisten Lichting bekend en Sluis toeristenplek met meeste retailmeters

Het Centraal Planbureau schetst een somber beeld in de Augustusraming: de koopkracht gaat achteruit en de armoede neemt toe. Verder berekende Locatus welke toeristische gemeentes in ons land de meeste retailmeters hebben en zijn de finalisten van catwalkshow Lichting bekend gemaakt. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 19 augustus.

Credit beeld: Winkelstraat Rotterdam flickr.com – Hindrik Sijens

Cijfers Centraal Planbureau: Koopkracht gaat hard onderuit

Door de vele prijsstijgingen van de afgelopen tijd gaat de koopkracht naar verwachting nog dit jaar met 6,8 procent achteruit. Ook loopt de economische groei terug. Dat blijkt uit de Augustusraming van het Centraal Planbureau (CPB). Zo’n grote koopkrachtdaling is in Nederland al decennialang niet voorgekomen. 

“Huishoudens merken de gevolgen van de hoge inflatie, en dat heeft zijn weerslag op de economie”, zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp in een verklaring. Volgens hem is er een groeiend aantal mensen dat nu al nauwelijks kan rondkomen en voor wie de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden. Het CPB verwacht dan ook dat er meer mensen in de armoede zullen belanden.

Na sterk herstel uit de coronacrisis valt de economische groei daarom nu weer terug. Voor heel 2022 rekent het CPB nog wel op een hoog groeicijfer van 4,6 procent. Dat komt vooral door de sterke groei in het tweede kwartaal. De Augustusraming is traditiegetrouw het uitgangspunt van het kabinet voor de besluitvorming over de begroting van het komende jaar.

Finalisten Lichting 2022 bekendgemaakt

De ontwerpers die door een jury zijn geselecteerd om deel te nemen aan de catwalkshow Lichting 2022, zijn bekendgemaakt. De organisatie van de show heeft de namen gedeeld via het eigen Instagram-account. De 10 jonge talenten die meedoen zijn Bryan Borghans, Denzel Veerkamp, Enzo Aitkaci, Lotte de Jager, Pablo Salvador Willemars, Rosa Kampinga, Rowen Lammers, Ruben Jurriën, Signe Munch Grønlund en Tara Hollander.

Er is voor het eerst gewerkt via een ‘open call’ waarbij alle HBO-modestudenten die dit jaar afstuderen zich konden opgeven. Voorheen droegen de opleidingen Amfi, Artez, Gerrit Rietveld Academy, MAFAD Maastricht, Royal Academy of Art in Den Haag, Utrecht School of the Arts en Willem de Kooning in Rotterdam zelf hun beste studenten voor.

De show vindt plaats op 2 september tijdens Amsterdam Fashion Week.

Sluis is de vakantieplaats met de meeste retailmeters

Het Zeeuwse Sluis is volgens onderzoeksbureau Locatus de Nederlandse vakantieplaats met het grootste aanbod aan retail. Het dorp waar iets meer dan 2.300 mensen wonen heeft maar liefst 14,4 vierkante meter winkelverkoopvloeroppervlak per inwoner. Op plek 2 staat West-Terschelling en op plek 3 Halfweg in Noord-Holland. 

Halfweg lijkt een vreemde eend in de bijt, want het dorp is tradioneel gezien geen toeristische plek. Maar het is de locatie van outletcentrum Amsterdam The Style Outlets, wat voor flink wat winkeloppervlak zorgt. Om tot een betere vergelijking te komen heeft Locatus een aantal ‘stoorzenders’ buiten beschouwing gelaten; de winkelmeters van grote tuincentra en meubelzaken werden niet meegenomen in de berekeningen.

Credit: Locatus

Denham en Grivec Bros werken opnieuw samen

Fijn nieuws voor de echte, echte denimliefhebber: spijkerbroekenmakers Denham en Grivec Bros brengen voor een tweede keer een collab op de markt. Uiteraard in zeer gelimiteerde opgave waarbij elk paar jeans uniek is. Het thema van deze tweede samenwerking is ‘The USA Story’, waarbij de makers zijn teruggekeerd naar het originele selvedge-denimweven en op zoek gegaan naar de schietspoelweefgetouwen van de fabrikant Cone Denim White Oak. 

“We zijn geobsedeerd door de 14oz originele, maagdelijke Amerikaanse selvedge-denim die exclusief op deze weefgetouwen wordt geproduceerd”, aldus Jason Denham in een persbericht. “Na het te hebben getest en gedragen, zagen we dat denimstof met de dag beter wordt en bestelden we wat om mee terug te nemen naar Europa.” De broeken zijn te koop bij Grivec Bros in Kerkrade en bij de Denham-winkels.

Rogier en Marcel Grivec en Jason Denham credit: Denham