TOP

Couture kijken: Claes Iversen en Edwin Oudshoorn

Afgelopen week showden de Nederlandse couturiers Claes Iversen en Edwin Oudshoorn hun couturecollectie voor voorjaar-zomer 2018. Kijk mee naar hun mooiste creaties.

Claes Iversen vierde zijn tienjarig jubileum op 31 januari 2018 met de presentatie van zijn couture voor zomer 2018 in de Nationale Opera & Ballet. Uitgangspunt voor de collectie is de huidige aandacht voor sustainability. Iversen koos ervoor om overgebleven stoffen en kledingstukken uit zijn vorige prêt-à-portercollecties te recyclen. Waar normaal gesproken de ready-to-wear voortkomt uit de couture is het hier andersom: ready-to-wear wordt getransformeerd tot couture.

Ready-to-wear

Claes besloot eerder dit jaar te stoppen met zijn ready-to-wear collectie om zich volledig toe te kunnen leggen op couture. Daarnaast bleek het moeilijk om genoeg volume te draaien met de ready-to-wear om rendabel te kunnen zijn. Drie jaar geleden lanceerde hij zijn ready to wear lijn om zijn ontwerpen voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Het pak 

Binnen zijn nieuwe couturecollectie staat het pak centraal, waarbij bijvoorbeeld een klassiek colbert overloopt in een jurk. De collectie heeft een jaren ’90 ondertoon en zit vol contrasten: mannelijk en vrouwelijk, fetish en romantisch, zwart en licht en hard en zacht. De 42 looks zijn overwegend in zwart en wit, gecombineerd met verschillende tinten roze. De dualiteit is ook te zien in de materiaalkeuze: transparante stoffen worden afgewisseld met poplin, latex en lurex. Naast deze nieuwe looks werd ook een minitentoonstelling van 10 jaar Claes Iversen gepresenteerd.

Foto’s: Team Peter Stigter

Claes Iversen ss18 (2) Claes Iversen ss18 (1)

Claes Iversen ss18 (3) Claes Iversen ss18 (4)

Claes Iversen ss18 (7) Claes Iversen ss18 (9)

Claes Iversen ss18 (5) Claes Iversen ss18 (6)

Een dag later, op donderdag 1 februari 2018, presenteerde Edwin Oudshoorn zijn couturecollectie Nightingale voor zomer 2018 in de rauwe omgeving van De Marktkantine in Amsterdam. Ook deze collectie bestaat uit 42 looks, variërend van transparante, fragiele avondjurken tot glinsterende korte looks met extravagant borduurwerk en opvallende combinaties van stoffen en texturen.

Frisse look

Hoewel de handtekening van Oudshoorn duidelijk aanwezig is in de vorm van rijke kleuren en slimme patronen, bevat de collectie ook een frisse look die anders is dan we gewend zijn van de couturier. Het doet denken aan jaren ‘20 jurken met geometrische vormen, gecombineerd met typische jaren ’70 kleuren, rechte silhouetten en hoge zoomlijnen. Tonen van goud, zilver en zwart worden gemixt met verschillende tinten teal (blauwgroen), geel en wit.

Constrasterende stoffen

Hij combineerde verschillende contrasterende stoffen. Transparante korsetten worden gedrapeerd met verschillende lagen tule, geborduurde vogels en honderden kralen en kristallen. Glimmende jacquard stoffen zijn gebruikt voor pakken en golvende avondjurken. De looks worden gecombineerd met juwelen die het vogelmotief weerspiegelen in glanzend messing.

Foto’s: Pasarella Photography

Edwin Oudshoorn SS18 20180201 Credit Pasarella 02  Edwin Oudshoorn SS18 20180201 Credit Pasarella 07

Edwin Oudshoorn SS18 20180201 Credit Pasarella 06 Edwin Oudshoorn SS18 20180201 Credit Pasarella 08

Edwin Oudshoorn SS18 20180201 Credit Pasarella 09 Edwin Oudshoorn ss18 (3)

Edwin Oudshoorn ss18 (2) Edwin Oudshoorn ss18 (1)