TOP

Close-up: Bob Rijnders van Best of Brands [Interview]*

In de rubriek Close-up zitten we op de huid van een modeprofessional. Deze keer: Bob Rijnders (42), eigenaar van Best of Brands en de man achter het denimlabel Butcher of Blue.

Op wie of wat ben je privé het meest trots?

“Op mijn gezin, zonder twijfel. Ik heb een hele lieve vrouw, Vivian, en twee dochters: Puck van 12 en Rebbel van 10.”

En zakelijk?

“Als ondernemer moet je op dit moment vooral trots zijn dat je overleeft. Mij is dat gelukt door op tijd te schakelen. Zo ben ik drie jaar geleden Butcher of Blue begonnen, een nieuwe tak in mijn bedrijf. Maar ook nu blijf ik kijken hoe en waar ik mijn volgende stappen kan zetten.”

In welk mode-item kunnen we je uittekenen?

“Ik draag 95 procent denim. Niet altijd jeans van mijn eigen label Butcher of Blue, maar ook van labels als Denham en Double RL. Ik heb een grote vintagecollectie, al is mijn favoriete item wel een Butcher.”

Wie is de meest overschatte modeontwerper?

(Lachend) “Op dit moment is dat Bob Rijnders van Butcher of Blue. Die jongen doet maar, heeft een eigen winkel, gaat ook nog mode maken en denkt dat hij hip is. Nee, maar serieus: hoewel er veel overschatte modeontwerpers zijn die gebakken lucht op de markt brengen, zijn er gelukkig ook veel goede. Pierre Morisett van G-star bijvoorbeeld. Of Liam Maher van Denham, die kan ontzettend goed herontwikkelen en ontwerpen. Deze designers maken de beste snit, zijn creatief en innoveren.”

Wat doe je ‘s ochtends als je wakker bent als eerste?

“Ontbijt maken voor de meiden. Ik probeer niet meteen met werk bezig te zijn, al gaat dat soms automatisch omdat ik toch even mijn mail check op mijn telefoon. Het gebeurt ook wel eens dat ik ‘s ochtends om vijf uur al wakker ben door het werk: dan zit ik in een soort vibe en spoken er dingen door m’n kop die eruit moeten.” 

Kom je wel eens bij H&M?

“Nee. Niet omdat ik het een slecht concept vind of er negatief tegenover sta hoor. Voor mezelf heb ik er gewoon niets te zoeken.”

Waarvan krijg jij plaatsvervangende schaamte?

“Van mensen die serieus het lef hebben om na anderhalf jaar terug te komen in de winkel met klachten over een afgedragen jas. Of mensen die ergens anders online iets hebben gekocht en vragen of ze het bij ons kunnen ruilen. Nog erger: klanten die bij jou iets passen, om vervolgens het artikel online, bij een andere winkel, te bestellen. Respectloos vind ik dat. Dan denk ik: ‘Hoe kun je?’ Zulke ‘klanten’ stel ik altijd een wedervraag: ‘Wat vind je daar nou zelf van?’ Om het ze te laten begrijpen. Lukt dat niet, dan houdt het voor mij echt op.”

Ben je een dear devil?

“Nee, sinds ik vader ben helemaal niet meer. Ik ben niet meer de jongen die met 120 kilometer per uur met een snowboard de berg afgaat. Die tijd ligt ver achter me. (Lachend) Ik ben geen dear devil, ik ben een butcher. ”

Werk je te veel?

“Hoeveel ik werk, dat heb ik nooit bijgehouden. Als je ondernemer bent, is dat ook niet relevant. Ik ben altijd aan het werk, al heb ik zeker ook privétijd. Werk en privé lopen gewoon erg in elkaar over.”   

Aan welke vakantie heb je de mooiste herinnering?

“Ik maak elke vakantie die we hebben speciaal omdat ik besef hoeveel vakanties ik nog heb met mijn kinderen tot ze 18 zijn. Dan peren ze hem en gaan met vriendinnen weg. Elke vakantie met de kids was mooi en heeft een herinnering. Iets om aan terug te denken, of het nou leuk of minder leuk was. Het zijn herinneringen en dat is het mooiste. Je moet zorgen dat je herinneringen maakt, daardoor ontstaan dingen.”

Wat betekent denim voor jou?

“Jeans is het ontstaan van mijn vak. Ik ben niet met een winkel begonnen; ik wilde met denim werken. Denim is mijn drive als ondernemer, daaruit is ook het idee ontstaan om een eigen label op te zetten. Ook dat is liefde voor denim.” 

Waarin zie je je vrouw het liefst?

“In een goede jeans, witte gympen en een oud T-shirt. Helemaal prima, fijn.”

Wat is favoriete geur?

“Al jaren ben ik op zoek naar een nieuwe geur. Ik gebruik Allure van Chanel en kom daar niet vanaf. Het wordt echt zo’n Old Spice-dingetje: ik heb geprobeerd wat nieuws te vinden, maar goed is goed.”