TOP

Claudy Jongstra wint Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst 2008 is toegekend aan stofontwerper Claudy Jongstra.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst wordt eens in de drie jaar toegekend ter bekroning van bijzondere verdiensten op het terrein van de toegepaste kunst en bouwkunst. De jury vindt dat Claudy Jongstra zich ‘bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de vormgeving vanwege de volstrekt onafhankelijke, autonome koers die zij volgt zonder ook maar enige concessie te doen aan haar opdrachtgevers’. Jongstra wint maar liefts €50.000, waarvan ze tenminste driekwart moet besteden aan een project op haar werkterrein.

Claudy Jongstra studeerde cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, richting modevormgeving. Zij ontwerpt stoffen voor bekende internationale modeontwerpers als de Engels-Spaanse John Galliano, de Amerikaanse Donna Karan, de Engels-Iranese Eskandar Nabavi en de Franse Christian Lacroix. Met de Nederlandse modeontwerper Alexander van Slobbe (die in 2003 de Cultuurfondsprijs kreeg) werkt zij geregeld samen.