TOP

CBS: Tweede kwartaal stabiel voor kledingwinkels

In het tweede kwartaal van 2011 realiseerde de detailhandel 1,4% meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De omzet van bovenkledingwinkels bleef stabiel.

De omzetstijging van de detailhandel in het tweede kwartaal is volgens de cijfers van het CBS volledig toe te schrijven aan een prijsstijging van 2,6%. Het volume kromp namelijk met 1,2%. De positieve resultaten komen vooral voor rekening van supermarkten, drogisterijen en tankstations, door de prijsstijgingen. Voor de meeste non-foodwinkels was het echter een moeilijk kwartaal. De hogere prijzen compenseerden de volumedaling slechts gedeeltelijk. Postorderbedrijven en internetwinkels boekten een omzetplus van 2,9% in het tweede kwartaal.

Kledingwinkels 

De omzet van bovenkledingwinkels bleef stabiel in het tweede kwartaal (-0,2%). In het eerste kwartaal van het jaar bleef de omzet ook nagenoeg gelijk (-0,3%). De maand juni was zwaar met een omzetdaling van 4,6% maar door de redelijke resultaten in april en mei bleef de omzet in het hele kwartaal toch stabiel. Textielsupermarkten moesten in het tweede kwartaal een daling van 5,4% incasseren. In het eerste kwartaal lag de omzet ook al 5,0% lager. Hier was juni met een min van 15,2% redelijk dramatisch.