TOP

Brenninkmeijers opnieuw rijkste modefamilie, bouw Fashion Outlet Zevenaar start in 2022 en Preview krijgt tweede editie

De rijkste familie van Nederland zit in de mode. De Brenninkmeijers (C&A) voeren met een vermogen van 23 miljard euro opnieuw de Quote 500 aan. Verder: projectontwikkelaar Stable International wil niet langer wachten met de bouw van Fashion Outlet Zevenaar, sneakermerk ACBC strijkt neer in Amsterdam en Cast kondigt de tweede editie van modebeurs Preview aan. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 2 november.

Foto: Alina Krasieva

Modefamilie Brenninkmeijer opnieuw rijkste van Nederland

De rijkste familie van Nederland zit in de mode. De Brenninkmeijers voeren met een vermogen 23 miljard euro opnieuw de lijst van meest gefortuneerde families aan, blijkt uit de nieuwe Quote 500. Ze zijn zelfs iets rijker geworden: vorig jaar stond de modedynastie – toen goed voor 22 miljard euro – ook al op de eerste plaats. Dat fortuin werd niet alleen met C&A vergaard, de familie zit ook in (winkel)vastgoed, zonnepanelen en auto-interieurs. Benieuwd welke mode- en schoenenondernemers de rijkenlijst dit jaar nog meer hebben gehaald? Houd Textilia.nl in de gaten voor ons overzicht.

Bouw Fashion Outlet Zevenaar start in 2022: ‘Klaar met wachten’

De bouw van Fashion Outlet Zevenaar gaat in 2022 hoe dan ook van start – zelfs als er tegen die tijd nog geen uitsluitsel is over de verlenging van de A15. Dat zei Kees Woltering, de general manager van ontwikkelaar Stable International, maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst, waarvan Omroep GLD verslag deed. Eigenlijk had het nieuwe outletcentrum dit jaar al opgeleverd moeten worden. De bouw liep echter vertraging op omdat de beslissing om de A15 door trekken – belangrijk voor de bereikbaarheid – werd uitgesteld. Die uitspraak wordt nu begin 2022 verwacht. “Daar wachten we al jaren op”, zegt Woltering, die wel klaar is met op zijn handen zitten. “Mocht er om de één of andere reden opnieuw uitstel komen, dan gaan we gewoon beginnen. Al zou het niet ideaal zijn als de afslag pas later aangelegd wordt dan de outlet.”

Sneakermerk ACBC opent winkel in Amsterdam

Het Italiaanse sneakermerk ACBC (‘Anything can be changed’) komt naar Nederland. Oprichters Gio Giacobbe en Edoardo Iannuzzi openen op 9 november een brandstore in de 9 Straatjes in Amsterdam, de Green Sneaker Store (Wolvenstraat 5). Klanten kunnen er terecht voor de complete collectie, inclusief collabs met merken als Missoni, Moschino en Philip Model. De verkoopprijzen liggen tussen de 89 en 250 euro. ACBC maakt sneakers van 100 procent veganistische, gerecyclede en bio-based materialen. Denk aan ‘leer’ van appels, druiven of maiszetmeel, gerecyclede petflessen en schuim van algen. Het merk mag als enige schoenenlabel in Italië de titel van B Corp voeren, een certificering waarbij strenge eisen worden gesteld op het gebied van sociale- en milieuprestaties.

(Tekst gaat verder onder foto’s)

Modebeurs Preview krijgt tweede editie

Preview krijgt een vervolg. Na een succesvolle eerste editie in juli vindt de nieuwe modebeurs op maandag 24 januari 2022 voor de tweede keer plaats in schoenencentrum Cast te Nieuwegein. Waar de vorige editie nog gemengd was, ligt de focus nu volledig op mannenmode – voornamelijk jonge en opkomende merken met een street- en Scandinavische inslag, die aandacht hebben voor duurzaamheid. De opzet blijft hetzelfde: een kleinschalig event met uniforme stands, zodat de focus volledig op het product ligt.

Lees ook: Tweede editie van Preview in Cast draait om mannenmode

Nieuwe expo in Fashion for Good Museum: zijn biomaterialen de toekomst?

Paddenstoelenleer, zijde van spinnen en verf die door algen en bacteriën wordt gemaakt; dat en meer staat centraal in de nieuwe expositie van het Fashion for Good Museum in Amsterdam, Grow (of: The future of fashion). De tentoonstelling focust op biomaterialen en hun mogelijke rol richting een duurzamere mode-industrie. Grow is gekoppeld aan het Grow Talent Project, waarvoor Fashion for Good een aantal textielinnovators aan zes creatieve talenten koppelde. Ontwerpers Charlotte Bakkenes, Frederieke Broekgaarden, Huong Nguyen en Eva Sonneveld gingen met de innovatieve materialen aan de slag; content creators Christian Mpamo en Zainab Goelaman legden dat creatieve proces vast. Naast het werk van de jonge ontwerpers toont Grow ook creaties van de bekende Nederlandse modeontwerpers Iris van Herpen en Karim Adduchi, die in hun werk al regelmatig gebruik maken van biomaterialen.

Grow: the future of fashion is tot en met 30 april 2022 te zien in het Fashion for Good Museum, Rokin 102 in Amsterdam. Tickets: tickets.fashionforgood.com