TOP

Brand in opslag verwoest collecties Claes Iversen

Het levenswerk van ontwerper Claes Iversen is letterlijk opgegaan in rook. Het gebouw van City Box in Amsterdam brandde donderdag 26 november bijna helemaal af. Volgens de brandweer moet het gebouw als volledig verloren worden beschouwd, inclusief de collecties die Claes Iversen daar had opgeslagen.

Claes Iversen is “zeer emotioneel op dit moment”, laat Mandy van zijn PR-bureau Ganbaroo PR weten. “Op de collectie S/S 2010 na, want die hangt nog hier, is alles weg. De collecties van de afgelopen vijf jaar, zijn eerste ontwerp en ook zijn eindexamenwerk. Hij weet even niet waar hij het moet zoeken.”

Niet verzekerd
De werken van de ontwerper blijken niet te zijn verzekerd. “Het is zo enorm duur om die ruimte te laten verzekeren, naast alle kosten van de productie van collecties. Maar die opslagruimte was nodig, want alle kleding past niet in zijn atelier. Het zijn ook niet de minste ontwerpen, maar echt enorme, met de hand verwerkte jurken. Die hadden in een museum moeten hangen.”

Brand
City Box is een bedrijf waar particulieren spullen kunnen opslaan. In totaal hadden zo’n 900 klanten hun spullen opgeslagen in het pand aan de tt. Vassumweg in Amsterdam. De brand ontstond waarschijnlijk doordat er vonken vrijkwamen bij werkzaamheden aan lift. Niemand raakte gewond bij de brand en zijn geen giftige stoffen vrijgekomen. Maar de collecties van Claes Iversen zijn voorgoed verdwenen.

RTL-Boulevard maakte gisteren een item over de brand.