TOP

Boris van der Ham: beperking koopzondag leidt tot massa-ontslag

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham vindt dat de overheid in tijden van recessie de koopzondag niet aan banden moet leggen. "Daarmee komen 20.000 banen op het spel te staan".

Dat meldt hij deze donderdagochtend aan het tv-programma Goedemorgen Nederland. De D66-er maakt zich hard voor de zelfstandige ondernemer. Van der Ham: “Steeds meer mensen winkelen op zondag, omdat ze doordeweeks werken. Het gaat daarbij vooral om vrouwen. Daarnaast moeten de kleine winkeliers opboksen tegen de grotere winkelketens. Om tegen deze te kunnen concurreren openen ze op zondag de deuren.”

MKB
Diederik Mohr van MKB Nederland neemt in het programma een duidelijk standpunt in. “De beslissing en verantwoordelijkheid over koopzondag ligt niet bij de minister.  Het zijn de gemeenten die hier met locale onernemers afspraken moeten maken.” Van der Ham is het met hem eens. “Een christelijke gemeente maakt bijvoorbeeld weer andere afwegingen.”

20.000 banen
Zodra de koopzondag aan banden wordt gelegd, zal het zo’n 20.000 banen kosten. Van der Ham: “Dit lijkt mij het laatste waar een land in recessie op zit te wachten. Ik zie liever innovatiesteun van de overheid aan kleine ondernemers door het wegnemen van bureaucratie, het investeren in een goed investeringsklimaat, en het aanspreken van banken op hun kredietverlening.'”

Dinsdag valt de beslissing over koopzondag. Het zal er om spannen want SP en SGP willen juist strenger optreden tegen gemeenten die toestaan dat winkels elke zondag open gaan om toeristen van dienst te kunnen zijn.