TOP

Binnenkijken: de nieuwe Patta store in Londen

Streetwearwinkel Patta is een begrip in Amsterdam en omstreken, maar ook internationaal timmert de retailer aan de weg. Vorige week opende een zaak in Londen. "Dit succes smaakt naar meer."

Op zaterdag 17 september opende Patta – na enkele pop-up stores – nu een vaste winkel in Londen. De Amsterdamse Studio Lili tekende voor het interieur, dat net als de Amsterdamse vestiging eenvoudig, functioneel, divers en duurzaam is. Hout overheerst, naast stalen buizen en de (glazen) presentatie displays. Wat opvalt is dat de Londense zaak – in tegenstelling tot de Amsterdamse – geen sneakers, maar alleen de kleding en accessoires van het eigen Patta-label verkoopt.

Eigen collectie

“In Londen zijn er al genoeg goede sneakerzaken”, verklaart Peter ‘Masta’ Lee, media director en ontwerper bij Patta. “Het aanbod is er dus al. Het lijkt ons rendabeler om onze eigen collectie aan de man te brengen. De marges zijn dan ook beter. Maar mochten we een speciale samenwerking met een sneakerlabel hebben, dan bieden we ze natuurlijk wel aan. Maar het is niet de bedoeling dat we schoenen standaard in het assortiment hebben.”

Volle bak

De Londense Patta is nu een week open en tot nu toe is het elke dag volle bak, vertelt’ Lee. “Op de openingsdag stond er een rij tot aan de hoek, er was zelfs bewaking voor de deur nodig. Het valt me op dat consumenten in Londen gewend zijn om de tijd te nemen voor een aankoop. Ze zijn gewend te wachten. Neem de Supreme-winkel hier om de hoek. Die heeft iedere donderdag een speciale productlancering, waarvoor mensen in de rij staan.”

Online verkoop

Het koopgedrag is er intensief: mensen weten wat ze willen, zijn goed op de hoogte van de mode en geven daar graag geld aan uit, merkte het Patta-team al eerder. Lee: “Door de online verkoop zagen we dat Engeland een geïnteresseerde markt is. Zodoende dachten we aan Londen als volgende stad voor een winkel.”

New York

“Of er meer vestigingen volgen? Dit succes smaakt naar meer. We speelden al langer met het idee, maar nu worden de zaken door de opening in Londen serieuzer en realistischer. Hoewel er nog geen concrete plannen zijn. We hebben geen investeerders, financieren alles uit eigen zak, dus we moeten net zoals we bij Londen hebben gedaan, de markten eerst goed aftasten. New York zou in ieder geval mooi zijn. Dat is al vanaf het begin onze droom.” 

Patta Londen 1

Patta Londen 2

Patta Londen 3

Patta Londen 4

Patta Londen 8

Patta Londen 7

Patta Londen 5

Patta Londen 10

Patta X Carhartt campagne

Patta X Carhartt 2

Vanaf vrijdag 30 september is in de Patta- en Carhartt Wip-zaken de nieuwste Patta X Carhartt WIP najaarscollectie verkrijgbaar. Een vervolg op een collaboratie uit 2014. Dit keer is het aanbod vrij uitgebreid en omvat de lijn onder meer functionele jacks, sweaters, T-shirts, joggerpants en accessoires als tassen, mutsen en tennissokken.