TOP

Betsy Palmer stopt: ‘We willen niet mee in de vroege opruiming en continue afprijzingsacties’

Na 22 jaar met ‘heel haar hart’ aan Betsy Palmer gewerkt te hebben, heeft eigenaar Gertie Geradts de beslissing genomen haar bijzondere schoenenwinkels in Amsterdam en Rotterdam in het najaar van 2018 te sluiten. Dit tot verdriet van de vaste klanten. "Sommigen komen huilend binnen."

Op social media reageren klanten geëmotioneerd op het nieuws. “Naast dat ze zulke geweldige schoenen hebben, heeft Betsy Palmer voor mij nog een extra betekenis”, schrijft een van hen. “Twintig jaar geleden was ik in de winkel op het Rokin om een paar velours plateausandalen te passen. Ik was hoogzwanger van een tweeling en plots braken mijn vliezen. De lieve man die de winkel runde, sloot de deuren tot de taxi kwam. De taxichauffeur nam me – echt waar – eerst liever niet mee, maar met een paar Betsy-tassen om de bekleding te beschermen mocht het toch. Met mijn nieuwe sandalen op schoot vertrok ik naar het ziekenhuis. Natuurlijk ben ik later teruggegaan om mijn meisjes te showen en bloemen te brengen. Oh, en de sandalen heb ik nog steeds.”

Weloverwogen besluit

“Wij vinden het ook moeilijk en jammer dat we stoppen”, zegt eigenaar Gertie Geradts in een reactie. “Maar na Betsy Palmer 22 jaar met plezier gerund te hebben, komt nu de tijd om wat meer afstand te nemen van de dagelijkse drukte en besognes.” Het besluit komt niet uit de lucht vallen. Geradts is er al sinds de jaarwisseling mee bezig. Door de huidige marktomstandigheden ligt er grote financiële druk op het runnen van een multibrandwinkel als Betsy Palmer, legt ze uit, met grote voorraden bijzondere schoenen. “Wij hebben altijd het motto gehad dat we onze producten op waarde schatten. Bij veel bedrijven lijkt dat echter niet meer aan de orde. De continue afprijzingsacties nog voor het seizoen echt begonnen is – zelfs met Pasen gaven grote warenhuizen als kortingen van 20 tot 30 procent – en de vroege start van de uitverkoop, waarbij veel collega-winkeliers al in mei waren begonnen met opruimen, gaven voor mij de doorslag.” Op 12 juni is de opheffingsuitverkoop begonnen, dit najaar sluit Betsy Palmer definitief.

Op waarde beoordelen

“Ik merk dat er nog maar weinig waardering is voor het proces van schoenmaken”, vervolgt ze. “Dat begrijp ik wel, gezien de overproductie van spullen met restvoorraden die tegen hoge kortingen worden aangeboden als gevolg. Begin mei las ik een artikel in NRC over de onverkochte kledingberg van H&M (het bedrijf heeft voor 3,3 miljard aan voorraad liggen en probeert die nu met bodemprijzen via outlets kwijt te raken, red.). Ik neem het mensen absoluut niet kwalijk dat ze in zo’n klimaat moeite hebben om een kledingstuk of schoen echt op z’n waarde te beoordelen. Maar ik wil er niet langer in meegaan.”

Betsy_Palmer

Eigenzinnig karakter

De eerste Betsy Palmer-winkel opende in 1996 haar deuren op het Amsterdamse Rokin. De schoenenzaak onderscheidde zich door het eigenzinnige en kleurrijke assortiment, met merken als Chie Mihara, Pantanetti, Enrico Antinori, Unisa, Maypol en het eigen label BPR. Geradts breidde uit met een tweede vestiging aan de Witte de Withstraat in Rotterdam. In het najaar van 2014 werd het Amsterdamse filiaal nog grondig verbouwd. De winkel werd drie keer zo groot, een deel van de nieuw beschikbare ruimte werd ingevuld met kleding van het Amsterdamse merk Zenggi. Vaste klanten vonden het geweldig dat ze zich voortaan van top tot teen in het nieuw konden steken bij hun favoriete schoenenwinkel.

Verdrietige reacties

Nog steeds zijn er genoeg mensen die winkels als de hare een warm hart toedragen, getuige de verdrietige reacties op Facebook en Instagram. Mensen die de onderscheidende collectie en kennis van het product waarderen, het fijn vinden dat het personeel zo vriendelijk is en de winkel altijd fris en verzorgd is. Geradts steekt veel tijd in de uitstraling van de vestigingen. “We zijn dankbaar voor al het moois dat we hebben gegeven en van onze klanten hebben teruggekregen”, zegt ze. “De reacties zijn ontroerend en lief. Sommige klanten komen hier huilend binnen. Ik wil iedereen bedanken voor het vertrouwen en de steun in de afgelopen jaren en hoop iedereen nog te zien voor het doek valt.”

Afscheid van de schoenenwereld

Daarna gaat Geradts iets heel anders doen: vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. Of ze de schoenenwereld definitief verlaat, kan ze nog niet zeggen. “Ik ben al gevraagd voor een adviserende rol binnen de branche. Ook is er interesse getoond om met het merk Betsy Palmer een internationale collectie te gaan maken. Wie weet, als er iets langskomt wat me heel leuk lijkt, pak ik het misschien wel aan.”

BetsyPalmer-03

Beeld: Betsy Palmer (Amsterdam)