TOP

Arbeidsmarkt blijft krap, H&M onderzoekt misstanden en WEAR stopt sneaker schoonmaakservice

De krapte op de arbeidsmarkt houdt aan, blijkt uit cijfers van het CBS. Verder onderzoekt H&M misstanden in kledingfabrieken in Myanmar na een rapport van een Britse mensenrechtenorganisatie en Wear stopt met de sneaker schoonmaakservice bij Bijenkorf. Lees meer in het nieuwsoverzicht van 16 augustus.

credit beeld: Wear

Arbeidsmarkt blijft krap

De krapte op de arbeidsmarkt houdt aan, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Per 100 werklozen stonden eind juni nog 122 vacatures open. Het totaal aantal vacatures daalde met 10.000, van 437.000 aan het einde van het eerste kwartaal naar 427.000 eind juni. Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel (87 duizend), de zakelijke dienstverlening (71 duizend) en de zorg (65 duizend). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures. Zo’n 73.000 van de vacatures zijn al langer niet vervuld, wat zorgt voor spanningen op de arbeidsmarkt met personeelstekorten en een hoge werkdruk voor werknemers, aldus het statistiekbureau.

De werkloosheid nam in het tweede kwartaal van 2023 af met 7 duizend en kwam uit op 350 duizend. Dat is 3,5 procent van de beroepsbevolking; in het eerste kwartaal was het nog 3,6 procent. Bij jongeren nam de werkloosheid toe van 7,9 tot 8,2 procent. Bij 25- tot 45-jarigen daalde dit percentage van 3,0 naar 2,8. Ook onder 45- tot 75-jarigen daalde de werkloosheid in het tweede kwartaal van 2023, van 2,3 naar 2,1 procent.

H&M onderzoekt misstanden kledingfabrieken Myanmar

H&M gaat beschuldigingen van misstanden onderzoeken in fabrieken in Myanmar, waar de Zweedse keten een deel van de collecties laat produceren. Het onderzoek is een reactie op een vernietigend rapport van de Britse mensenrechtenorganisatie BHRRC dat vandaag is gepubliceerd. Loonverlaging en loondiefstal zijn de meest gemelde beschuldigingen, gevolgd door oneerlijk ontslag, onmenselijke lonen en gedwongen overuren, aldus het rapport.

Twintig van de 157 gemeldde misstanden kunnen volgens BHRCC direct worden gelinkt aan H&M. “Alle gevallen die in het rapport van BHRRC naar voren komen, worden onderzocht en waar nodig opgelost door het team ter plaatse, in nauwe samenwerking met relevante partijen”, reageert H&M bij nieuwsdienst Reuters. De mensenrechtenorgansiatie ziet de arbeidsomstandigheden in het Aziatische land verslechteren sinds de militaire staatsgreep van februari 2021. Zara en Primark kondigden eerder aan de productie in Myanmar gefaseerd stop te zetten.

Wear stopt sneakerschoonmaakservice bij Bijenkorf

Wear is gestopt met de schoonmaakservice voor sneakers bij Bijenkorf. Dat meldt Wear op Linkedin: “We hebben tot mei dit jaar duizenden sneakers schoongemaakt. We zijn daarin succesvol geweest, maar hebben ook gezien dat het proces arbeidsintensief is, en erg lastig om goed over te dragen naar het team.” Het Rotterdamse label wil zich focussen op het opknappen en doorverkopen van tweedehands sneakers. “We willen bigger, better, bolder. En dat kan in onze ogen maar door in één ding fucking goed te worden. Pre-loved sneakers”, aldus mede-eigenaar Pim Roggeveen op Linkedin.

Wear werd opgericht door Pim Roggeveen en Lorenzo van Galen, twee sneakerliefhebbers met een passie voor duurzaam ondernemen. Met Wear geven zij sneakers een tweede leven en dragen op deze manier bij aan een duurzame productieketen en een schonere, inclusievere economie. Bij Wear werken mensen met ‘onbenut arbeidspotentieel’, die iets moeilijker dan gewoonlijk aan een baan komen.