TOP

Amsterdam Fashion Week: Interview met Kim Bakker

In de aanloop naar de AIFW volgt Textilia drie jonge ontwerpers die een show geven. Kim Bakker (27) is één van hen. Zij studeerde in 2005 cum laude af aan het Amsterdam Fashion Institute, richting Design. Deze zomer showt zij tijdens Fashion Week haar Non by Kim collectie.

Is dit een droom die uitkomt?
“Sinds ik afgestudeerd ben wil ik al een eigen bedrijf, maar ik wilde eerst ervaring opdoen door te werken voor verschillende bedrijven zoals Gsus. Uiteindelijk hoop ik van mijn eigen label te kunnen leven. Daarom ontwerp ik draagbare kleding, dat verkoopt.”

Wat heeft het je gekost?
“Gemiddeld kost het ongeveer €10.000,- om een collectie te maken en dan kan ik er zelf geen loon uit halen. Om te kunnen starten heb ik een Fonds Beeldende kunst gekregen en verder bekostig ik alles zelf, daarom werk ik als docent op het Amsterdam Fashion Institute. Mijn sociale leven is er juist op vooruit gegaan toen ik voor mezelf begon. Samen met vrienden heb ik een atelier waar we samen werken, kletsen en eten. Bovendien kan ik nu lekker mijn eigen tijd indelen.”

Hoe ziet jouw zomer van 2010 eruit?
“Mijn collectie bestaat uit grijswaarden en een beetje mauve met een fel accent. Wat die uitschieter gaat worden is een verassing. Non by Kim is geïnspireerd door vleesetende planten. Ik heb echt een liefde voor die planten, ik krijg er een jaren 80, sci-fi gevoel van, alsof je in de ruimte bent. De collectie moet het effect hebben van een koortsdroom: een zweterig, wazig sfeertje. Net alsof je diep in het regenwoud zit met een hoge luchtvochtigheid. Mijn stoffen hebben dezelfde organische texturen als een vleesetende plant.”

En de schoenen?
“Die leen ik van Vagabond shoes. Hun schoenen zijn simpel en vrij van veel details, ze hebben dezelfde cleane look als mijn kleding, maar voegen wel net iets extra’s toe.”

Moeten je modellen aan bepaalde eisen voldoen?
“Ik heb gekozen voor sample maat 46, 48. Daar moeten de modellen dus in passen. Ik heb het liefste modellen van 1.90m. Lange, smalle modellen zien er mooi statig uit.”

Komt het goed?
“Dat moet wel! Maar uiteraard komt het goed, ik doe er alles aan om mijn collectie en show zo goed mogelijk te maken. Natuurlijk lukt niet altijd alles, maar ik probeer het altijd positief te benaderen en ben trots op wat wél gelukt is.”

De show van Kim Bakker was te zien tijdens de openingssoirée van de AIFW op 22 juli om 19.00 uur.
Bekijk hier de video van de show van Kim Bakker!

De volledige interviews met Kim Bakker en de andere ontwerpers zijn de afgelopen weken geplaatst in Textilia.

Lees ook: Interview met Elsien Gringhuis