TOP
shutterstock_166964111

Aantal pinbetalingen daalt, actiegroep bekladt H&M Kalverstraat en niet-essentiële winkels verplicht om 17:00 dicht?

Het laatste advies van het OMT aan het kabinet is uitgelekt: alle niet-essentiële sectoren zullen waarschijnlijk verplicht moeten sluiten van 5 uur ’s middags tot 5 uur ’s ochtends. Verder daalt het aantal pinbetalingen door de aangescherpte maatregelen en is de H&M in de Kalverstraat beklad door klimaatdemonstranten. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 25 november.

OMT-advies: niet-essentiële winkels verplicht om 17:00 dicht

Alle niet-essentiële sectoren zullen waarschijnlijk verplicht moeten sluiten van 5 uur ’s middags tot 5 uur ’s ochtends. Dit adviseert het OMT aan het kabinet, zo schrijft De Telegraaf. Volgens de krant melden ingewijden dat deze sluitingstijden gelden voor cafés, restaurants, theaters, bioscopen, musea en niet-essentiële winkels als kleding- en meubelzaken. Ook voor niet-essentiële dienstverleners als kappers en dierentuinen gaat die beperking op. Hoe lang deze beperkingen zullen gelden, is niet gelekt. Op de persconferentie aanstaande vrijdag worden de nieuwe maatregelen om het aantal besmettingen in te dammen, bekendgemaakt.

Klimaatactiegroep bekladt H&M Kalverstraat

Tientallen demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion hebben donderdag geprotesteerd voor een H&M-filiaal in de Kalverstraat. Daarbij zijn ook ramen beklad met leuzen als ‘climate crisis’ en ‘greenwashing’ meldt Het Parool. Volgens de demonstranten doet de Zweedse keten zich met de marketingfocus op tweedehands kleding zich groener voor dan het is. ‘Naast de slechte omstandigheden en lage lonen waar hun werknemers slachtoffer van zijn, draagt H&M sterk bij aan de vernietiging van de natuur met torenhoge CO2-uitstoot, extreem waterverbruik en enorme bergen overtollig afval,’ meldt de actiegroep in een persbericht in het bezit van de krant.

Aantal pinbetalingen daalt door aangescherpte maatregelen

Consmenten pinnen minder sinds de aanscherping van de coronamaatregelen op 13 november. Dat meldt ING dinsdag op basis van transactiedata. Volgens de bank is de totale waarde van alle transacties (pin, cash en online) niet veel afgenomen, omdat er online wel vaker geld wordt uitgegeven. De pinomzet is het meest gedaald in de horeca, de cultuur en sportsector. Niet-essentiële winkels en supermarkten hebben het minst last van de afgenomen pinbetalingen. De bank stelt dat de daling is begonnen met de invoering van het coronatoegangsbewijs, eind september. In de afgelopen week zou de daling flink zijn, namelijk van 6 procent onder het niveau van voor de coronacrisis naar 20 procent eronder. Verder zien het openbaar vervoer, tankstations en niet-essentiële dienstverleners als kappers een lagere pinomzet. 

O My Bag lanceert eerste vegan collectie

Het Nederlandse tassenmerk O My Bag brengt een veganistische versie uit van vier bestaande modellen tassen en portemonnees. Dit keer gemaakt van appelleer in plaats van rund. Het appelleer dat het merk gebruikt is volgens het persbericht een afvalproduct van de appelsapindustrie. De resten die overblijven na het persen, zijn gemengd met organisch pigment en vervolgens samengevoegd op een laag van PU, polyester, katoen en viscose. 

Credit beeld: Shutterstock