TOP

Aantal overvallen detailhandel opnieuw gedaald

Het aantal winkelovervallen in Nederland is met 21% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Daarmee is het cijfer historisch laag te noemen.

Een wapen op je gericht krijgen en onder bedreiging de inhoud van de kassa afgeven, het is de nachtmerrie van iedere verkoper. Gelukkig komt dit steeds minder voor. Het afgelopen jaar is het aantal winkelovervallen flink gedaald.

In de eerste acht maanden van 2013 werden nog 294 winkeliers overvallen. Dit aantal is in dezelfde periode in 2014 gedaald naar 232, een daling van 21%. Dit blijkt uit cijfers van Detailhandel Nederland.

Historisch laag

De cijfers zijn historisch laag te noemen. Zo waren er in heel 2010 nog 832 overvallen. Haal daar de laatste vier maanden van het jaar van af en je komt nog uit op een aantal van 552.

Dalende trend

Belangenorganisatie Detailhandel Nederland is blij met de daling. “De overvalcijfers vertonen de laatste jaren een dalende trend. Winkeliers investeren veel in preventie en de pakkans door politie wordt steeds groter”, zegt Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit Detailhandel Nederland.

Donkere dagen 

Toch moeten we volgens Detailhandel Nederland nog niet te hard  juichen. De organisatie verwacht komende maanden een piek in het aantal winkelovervallen. Dit komt doordat de zogenoemde ‘donkere dagen’ eraan komen. “Vanaf oktober is het sneller donker ’s avonds en criminelen zien hun kans schoon”, zegt van Steeg.

Minder cash, wel zo veilig

Ter preventie lanceert Detailhandel Nederland samen met het ministerie van Veiligheid & Justitie daarom de campagne ‘Minder cash, wel zo veilig’. De campagne laat zien hoe winkels minder interessant worden voor een overval. Winkeliers krijgen mogelijkheden te zien hoe ze het aanwezige contante geld in de kas kunnen verminderen. Consumenten worden opgeroepen om zoveel mogelijk te pinnen.