TOP

6 duurzame labels to watch [street x active]

De Dutch Sustainable Fashion Week duurt nog tot 15 oktober, maar eco- en fairtrade merken mogen wat ons betreft veel langer in de kijker staan. Daarom zes duurzame labels – van denim en leer tot tassen en ondergoed – die het bekijken waard zijn.

Deze week – van 6 tot en met 15 oktober 2017 – staat in het teken van de Dutch Sustainable Fashion Week en meer landelijke duurzame events tijdens de Week van de Duurzaamheid. In de modebranche is het street- en activesegment een van de meest actieve op het gebied van ecologisch- en fairtrade geproduceerde producten. We zetten een aantal merken op een rij.

Pelechecoco

De leren (biker)jacks, legerjassen, tassen en jeans van Pelechecoco stalen tijdens de Berlijnse Nova Concept-beurs ons hart. Dit Deense bevlogen merk koestert gedragen en deadstock leren- en denim-stukken en geeft ze een meer dan prima tweede leven. De kledingstukken worden gereinigd, gemaakt of totaal vermaakt en gerecycled. Een win-win-concept, want wie houdt er nou niet van klassiekers?

Pelechecoco

Pelechecoco 2

Crowther/plant

Afgelopen zomer viel tijdens het Jacket Required-event in Londen ons oog op het eveneens Engelse Crowther/plant. De ontwerpers van dit sportief aandoende label hebben hun standplaats vlakbij de kust en dit zorgt voor extra inspiratie. Zo wordt elke collectie beïnvloed door de liefde voor de natuur. Dit is te zien aan de handgeverfde indigostoffen, de ecologische katoen en gerecyclede industriële stoffen, de garens komen uit India en worden vervolgens verwerkt in Groot-Brittannië. Daarnaast zegt het merk goed te zorgen voor de medewerkers van de Engelse producenten.

Crowtherplant

Swedish Eco

Het Zweedse Swedish Eco zorgt met diens ondermodelijn voor een duurzame aanvulling op het gebied van bijproducten. Deze onderneming is zoals ze zelf zeggen ‘geobsedeerd door het idee om de wereld een beetje beter te maken.’ Swedish Eco probeert op alle fronten een steentje bij te dragen; van eerlijke productie tot het gebruik van milieuvriendelijke en Gots-gecertificeerd organisch katoen en Oeko-tex 100 Standard-kleurproces. En dan vormen de hemdjes en boxers ook nog een nieuw alternatief in de logotrend. Swedish Eco is verkrijgbaar via Are You Swedish?.

Swedish Eco

Ucon Acrobatics

Het Berlijnse Ucon Acrobatics was afgelopen Modefabriek te zien op de stand van agent Edge Trading. De functionele en minimalistische tassen zijn duurzaam op diverse manieren. Zo worden de verschillende modellen gemaakt van kwalitatieve materialen – waaronder gemaakt van PET-flessen, vegan leer, plantaardige vezels en bewerkt met onder meer eco-vriendelijke siliconen – die lang hun waarde blijven behouden. Anderzijds hecht het merk aan eerlijke productiestandaarden.

Ucon

Kings Of Indigo

Het Nederlandse Kings Of Indigo (K.O.I.) is allang geen onbekende meer in het duurzame segment. Toch blijft deze onderneming het volgen waard, want K.O.I blijft vernieuwen en verbeteren. Zo heeft het label onlangs duidelijke symbolen toegevoegd op de site, die aangeven of een product onder meer 100 procent gerecycled, plantaardig geverfd, van hennepmateriaal, niet gewassen is of bewerkt met laserwash of ice blast. K.O.I. is daarnaast van mening dat details er ook toe doen, dus gebruikt het gerecycled papier voor labels.

Koi najaar 2017

Patagonia

Een ander merk dat al jaren een bewuste strategie volgt is Patagonia. En ook dit merk weet nog steeds hun duurzame business naar een hoger niveau te tillen. Onlangs introduceerde het label een nieuwe website ‘Worn Wear’ waar het gerepareerde gedragen kleding en andere artikelen aanbiedt. Check hier de nieuwe Patagonia-site.

Patagonia Worn wear