TOP

5 redenen waarom ondernemers niet graag in het buitenland handelen *

Twintig procent van de winkeliers wil graag fysieke en online winkels in het buitenland openen, maar doet dat niet om dat ze dat door grote verschillen in regels erg lastig vinden. Dat meldt Detailhandel Nederland.

 

Winkeliers willen wel handel drijven over de grens, maar ervaren dat nog als te moeilijk en te kostbaar, blijkt uit de enquête waar 327 detaillisten aan hebben deelgenomen. Hoewel Nederlandse retailers zien dat er nog een groot groeipotentieel is, voelen ze zich geremd door de grote verschillen in regels tussen de verschillende lidstaten.

 

De vijf belangrijkste argumenten van winkeliers om niet over de grens te gaan:

  1. Te hoge transportkosten
  2. Verschillen in regels voor btw en accijns
  3. Te weinig kennis van de lokale markt
  4. Te hoge opstartkosten
  5. Verschillen in regels voor consumentenbescherming

 

Volgens Detailhandel Nederland wordt het retailers nu inderdaad moeilijk gemaakt om over de grens te verkopen. In elke lidstaat gelden andere belastingen en regels waaraan de winkelier zich moet houden. Uit de enquête blijkt dat vier op de tien detaillisten aangeeft dat de administratieve lasten om te voldoen aan regelgeving rond veiligheid bijvoorbeeld, zijn gestegen.

 

Brandveiligheid 

 

In het rapport worden verschillende voorbeelden genoemd: zo is het brandveiligheidsvoorschrift voor meubels in Engeland strenger dan in de rest van de Europese Unie. En Frankrijk stelt andere eisen aan verpakkingsmateriaal van keukenspullen gesteld dan andere Europese landen. 

 

Btw-aangifte doen in negen landen is een aanzienlijke kostenpost. Beautymerk Paula Begoun Europe zegt zelfs dat ze hoopten dat de webverkopen in december achter zouden blijven, omdat anders de btw-eisen voor het jaar erop nog zwaarder worden. Voor sommige landen is het drempelbedrag namelijk € 35.000, licht Detailhandel Nederland toe, en als je dat in een jaar hebt gehaald, moet je ook het volgende jaar het hele jaar per kwartaal of maand btw-aangifte doen.

 

‘Zoveel barrières’

 

De nieuwe voorzitter van Detailhandel Nederland, Guido van Woerkom, wil dat de politiek meer werk gaat maken van de beloftes van een Europese interne markt. “De handelsgeest van Nederlandse winkeliers is indrukwekkend, maar het is teleurstellend dat er in Europa na bijna 25 jaar nog altijd zoveel barrières om te ondernemen zijn. Het is doodzonde dat voorbeelden zoals genoemd de groei van het grensoverschrijdend ondernemen in de weg staan.”