TOP

34 procent van online bestelde kleding komt retour, de Nederlandse staat bijna mede-eigenaar van Hema en Dante6 stapt in verhuur collectie

Een derde van alle bestellingen online aan kleding, schoenen of accessoires, wordt geheel of gedeeltelijk teruggestuurd. Verder was de Nederlandse Staat bijna aandeelhouder in Hema en is vrouwenmodelabel Dante6 gestart met de verhuur van hun kleding. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 23 april.

De Nederlandse staat wilde aandelen in Hema kopen

De Nederlandse overheid was vorig jaar bijna medeaandeelhouder geworden van Hema. Dat schrijft NRC op basis van interne documenten die de krant heeft ingezien. Als de verlieslatende winkelketen geen overeenstemming had bereikt met schuldeisers, dan had de staat voor 50 miljoen euro aan aandelen willen kopen om het bedrijf te redden. Dit plan ging uiteindelijk niet door, omdat minister Hoekstra van Financiën een streep door het voornemen zette. Hoekstra wilde dat de markt zelf met een oplossing zou komen. Dat is uiteindelijk gebeurd toen in december het Nederlandse investeringsfonds Parcom en de eigenaren van Jumbo de Hema overnamen. De banken ABN Amro, ING en Rabobank hebben de schulden van de schuldeisers overgenomen.

Onderzoek: online gekochte kleding, schoenen en modeaccesoires het vaakst retour

In 2020 stuurden Nederlanders bijna 23 miljoen online aankopen terug. Dat is 7 procent van alle online bestellingen. Dit blijkt uit E-commerce Aftersales, een onderzoek van Multiscope onder ruim 3.100 Nederlanders. Bijna de helft (46%) van de online bestellers stuurde het afgelopen jaar één of meer bestellingen terug. Zij retourneerden gemiddeld bijna 4 pakketjes per persoon. Kleding, schoenen en modeaccessoires stuurde men het vaakst terug. Een derde (34%) van de bestellingen in deze categorie ging gedeeltelijk of geheel retour. Vervoermiddelen en accessoires werden in 10 procent van de gevallen teruggestuurd. Elektronica (9%) en huis- en tuinartikelen (7%) volgen. De voornaamste reden voor retour is dat de bestelling niet voldoet aan de verwachting (43%). Een vijfde (21%) bestelde meerdere versies, zoals verschillende maten of kleuren, om vervolgens thuis te kunnen kiezen. Ook gaf 17% aan dat de maat niet goed was en de aankoop om die reden retour ging.

Outdoorwinkel Bever lanceert duurzame collectie

Buitenwinkel Bever heeft zijn eerste eigen collectie gelanceerd. De ‘Buitenmens’-collectie, bestaat uit T-shirts, wandelschoenen en een tent is geproduceerd door partner Blue LOOP Originals. In de winter worden hier truien en mutsen aan toegevoegd. De items bestaan uit 100 procent duurzaam materiaal en zijn gemaakt van kleding die is ingezameld in de 42 Bever-winkels. Volgens het persbericht van de outdoorspecialist worden bij de productie van de kleding zo min mogelijk schadelijke stoffen gebruikt. Ook plant Bever in samenwerking met Trees for All, voor iedere bestelling een boom in Nederland of in het buitenland.

Dante6 start met verhuur kleding

Vrouwenmodemerk Dante6 is gestart met de verhuur van de collectie via platform Masterpiece. Dit meldt Retailnews. De samenwerking is een stap in de missie die het label heeft om de modeketen duurzamer te maken, aldus CEO Arlette Huisman. Masterpiece werd opgericht door Lieke van Schouwenburg en Suzanne Vermet-Reijgersberg. Klanten kunnen via een abonnementenmodel iedere maand voor een vast bedrag kleding huren of eenmalig een complete outfit.

Mart Visser ontwerpt nieuw uniform douane

Onze douane heeft na 17 jaar een nieuw uniform gekregen, ontworpen door Mart Visser. De opvallendste verandering: het uniform is niet meer groen, maar blauw. “Bij de zichtbaarheid en de herkenbaarheid die de douane wenst, past deze blauwe kleur veel beter”, zegt ontwerper Mart Visser in een persbericht. Het uniform is uitgevoerd in tien verschillende uitingen en is zowel in koude winters als hete zomers te gebruiken, ook voor de douaniers in Caribisch Nederland.

Credit hoofdbeeld: Dante6 Amsterdam door Debbie-Trouerbach