TOP

30 jaar cel voor moord op textielhandelaar De Lang

De rechtbank in Arnhem heeft de twee moordenaars van textielhandelaar Aart de Lang (52) en zijn zoon Bas de Lang (23) uit Hurwenen dinsdag veroordeeld tot 30 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, de langste tijdelijke straf die een rechter kan opleggen. De rechter achtte moord bewezen.

De Lang, decennialang trouwe adverteerder in Textilia, en zijn zoon Bas werden in de nacht van 23 op 24 september 2008 op uiterst brute en laffe wijze in hun eigen huis van het leven beroofd door de 49-jarige marktkoopman Marcel B., zijn 22-jarige zoon Mark en de 20-jarige handlanger Ricky S. Vader en zoon De Lang werden vastgebonden, mishandeld en door het hoofd geschoten. Daarna werd de boerderij in vlammen gezet.

Bij de vlucht ging het mis voor de daders. De sleutels van de vluchtauto lagen nog in het brandende huis. De 49-jarige Marcel B. ging terug, maar raakte daarbij gewond en werd door de politie zwaar verbrand op de oprit gevonden. Zijn zoon Mark. B en compaan Ricky S. ontkwamen. Drie weken later werd het lichaam van Ricky S. in een sloot in de buurt gevonden, verdronken. Vader en zoon S. werden op 18 februari 2009 gearresteerd.

Motief
Het motief voor de daad ligt volgens de rechtbank in het feit dat De Lang vaak veel contanten in huis had en dat de verdachte Marcel B. in ‘urgente geldnood’ verkeerde. De Lang en verdachte deden zaken met elkaar. De kluis van De Lang werd na de moord open en leeg aangetroffen.

Beide verdachten beriepen zich bij verhoor door de politie op hun zwijgrecht. Tijdens de rechtzaak heeft de vader verklaard dat hij ernstig bedreigd werd door mensen die hem geld afpersten en dat hij gedwongen werd naar het huis van De Lang te gaan. Eenmaal binnen zou hij bewusteloos zijn geslagen en daarom niet weten wat er in de woning precies gebeurd is. Dat verhaal acht de rechtbank ongeloofwaardig. De zoon gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Lees hier de rechtbankverslagen van de verdachten: Marcel B. / Mark B.

Bekijk hier een reactie van de moeder van Bas de Lang bij Omroep Gelderland.