TOP

1 miljard euro coronasteun richting detailhandel, Geitenwollenwinkel stopt ermee en schietdrama winkelcentrum De Ridderhof tien jaar geleden

Het is vandaag tien jaar geleden dat Tristan van der Vlis zes mensen doodschoot in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Verder behoren de lonen van kledingarbeiders in Midden- en Oost-Europa tot de laagsten ter wereld en heeft de detailhandel in 2020 1 miljard euro aan coronasteun ontvangen. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 9 april.

Tassenontwerper Hester van Eeghen overleden

Hester van Eeghen is donderdag op 62-jarige leeftijd overleden. Dat is vrijdag bekendgemaakt via het Facebook-account van haar winkel. De post meldt dat Van Eeghen in februari van dit jaar werd gediagnosticeerd met een zeldzame ziekte. Het is niet bekend gemaakt wat voor ziekte dat was. Tot voor kort zou ze haar ‘energieke zelf’ zijn geweest en was ze nauw betrokken bij haar vrienden, familie en werk. Van Eeghen ontwierp onder meer tassen, schoenen en accessoires die ruim 30 jaar lang werden verkocht in haar winkels aan de Hartenstraat en de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam.

Lees meer over Hester van Eeghen

Geitenwollenwinkel stopt ermee

Het duurzame modeplatform Geitenwollenwinkel gaat stoppen. Dit maken de eigenaren, tweelingzussen Abigail en Lavinia Bakker, bekend via een post op instagram: “Met pijn in ons hart hebben we besloten na zes geweldige jaren onze Geitenwollenwinkel te sluiten op 14 april. Door corona hebben we zo moeten inleveren dat we dit niet meer langer volhouden.” De andere winkel van Abigail en Lavinia aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam, waar alleen het eigen merk Goat Apparel werd verkocht, ging vorig jaar dicht. Ook deze sluiting was een gevolg van de pandemie.

Geitenwollenwinkel startte als webshop en opende in december 2014 de deuren van een fysieke winkel aan de Utrechtsestraat in Amsterdam. Het concept won in juli 2017 een Dutch Retail Experience Award omdat Geitenwollenwinkel volgens de jury ‘brak met het stoffige imago van duurzame kleding’.

Schietpartij winkelcentrum De Ridderhof tien jaar geleden

Het is vandaag, vrijdag 9 april, tien jaar geleden dat Tristan van der Vlis zes mensen doodschoot in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Margriet ter Haar, eigenaar van Square Mode, was een van de slachtoffers. 17 mensen raakten gewond bij het schietincident. Het drama heeft tot op de dag van vandaag impact op het leven van bijna honderd gewonden, ooggetuigen, nabestaanden en getroffen winkeliers. Zij wachten een decennium later nog op afhandeling en uitbetaling van een schadevergoeding, meldt het AD. Meer dan driekwart van hen claimt een jaar na het drama shockschade, omdat zij psychisch letsel hebben opgelopen door wat zij hebben gezien of meegemaakt. In 2019 stelde de Hoge Raad hen in het gelijk, omdat de politie de psychotische Van der Vlis in 2008 nooit een wapenvergunning had mogen geven.

Oud-winkelier en MAFS-trouwambtenaar Walter Vermeer overleden

Walter Vermeer, bij het grote publiek bekend als trouwambtenaar uit het tv-programma Married at first sight, is overleden, meldt zijn Facebook-account. Hij is 49 jaar geworden. Voordat Vermeer carrière maakte als trouwambtenaar, was hij tot 2016 samen met zijn vrouw Chantal eigenaar van vrouwenmodewinkel Mevrouw Vermeer met drie vestigingen in Breda, Goirle en Tilburg. Ook schreef hij een boek en was hij in te huren als dagvoorzitter, spreker en trainer. Waaraan Vermeer is overleden is niet bekend gemaakt. Hij laat twee kinderen achter; zoon Dorus en dochter Lola.

1 miljard euro coronasteun detailhandel in 2020

De detailhandel ontving vorig jaar een miljard euro coronasteun als compensatie voor loonkosten en vaste lasten. Dit meldt het Centraal Bureau van de Statistiek. Binnen de handel ontving de groothandel de meeste coronasteun (1,5 miljard euro), daarna volgen de detailhandel (1 miljard euro) en de autohandel en –reparatie (0,5 miljard euro). Na de handel ontvingen bedrijven in de verhuur en overige zakelijke diensten het hoogste bedrag aan loonkostenvergoeding (2,3 miljard euro). Hiervan ging het grootste deel naar de uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling (1,5 miljard euro). In de horeca werden minder loonkosten vergoed, maar werd veruit het hoogste bedrag uitgekeerd uit de steunmaatregelen voor vaste lasten: 791 miljoen euro. Inclusief loonkostenvergoeding ontvingen horecabedrijven 2,8 miljard euro, 16 procent van de totale subsidies voor loonkosten en vaste lasten.

Lonen kledingarbeiders Midden- en Oost-Europa behoren tot laagsten ter wereld

Er is een nieuwe pan-Europese loonstandaard is gelanceerd om een einde te maken aan armoedelonen in de kledingindustrie in Oost- en Midden-Europa. Volgens Schone Kleren Campagne (SKC), een van de organisaties die de standaard lanceert, behoren de lonen in de kledingindustrie in deze regio tot de laagsten ter wereld wanneer vergeleken met de kosten van levensonderhoud. De nieuwe standaard heet ‘Europe Floor Wage’ en berekent voor vjftien kleding-producerende Europese landen een ‘leefbaar loon’.

Meer dan 2,3 miljoen arbeiders werken in de kledingindustrie in Midden-, Oost- en Zuidoost-Europa. Zij verdienen armoedelonen. “‘Made in Europe’ betekent lang niet altijd dat kleding onder goede arbeidsomstandigheden is geproduceerd,” zegt Willemijn Rooijmans van SKC in een perstoelichting. “Als je deze lonen afzet tegen de kosten van levensonderhoud in deze landen, dan zijn de lonen nog slechter dan in sommige Aziatische productielanden.” SKC roept kledingmerken op de Europe Floor Wage als drempel te gaan gebruiken en dringt er bij regeringen op aan om arbeidsrechten van werknemers te beschermen en realistische minimumlonen in te voeren.

Verder lezen: hoe is de Europe Floor Wage tot stand gekomen?

Credit beeld: Geitenwollenwinkel