TOP

Winkels misschien eind april weer open, Inretail ziet af van hoger beroep en Wehkamp weer winstgevend

Winkels mogen per 21 april misschien weer volledig open, als onderdeel van de eerste versoepelingen die de overheid bij de volgende persconferentie gaat aankondigen. Inretail ziet af van een hoger beroep tegen de Staat om de gedeeltelijke winkelsluiting van tafel te krijgen. En na een aantal jaren met verlies is Wehkamp weer winstgevend. Dat en meer in het nieuwsoverzicht 8 april 2021.

Winkels eind april misschien weer open

Winkels mogen per 21 april misschien weer volledig open, meldt onder andere RTL Nieuws. Het kabinet heeft een concept-openingsplan voorgelegd aan deskundigen om in vijf tot zes stappen te versoepelen naar een zomer zonder coronamaatregelen. De eerste mogelijke versoepelingen op 21 april zijn het openen van de winkels en terrassen. Daarnaast wordt de avondklok opgeheven en de huidige bezoekregeling verruimd van 1 naar 2 personen. Andere voorgenomen versoepelingen zijn het openen van de buitenschoolse opvang en het voortgezet en middelbaar onderwijs. Verder kan het hoger onderwijs weer aan de slag met toegangstesten. Het concept-plan wordt nu eerst beoordeeld door de experts van het Outbreak Management Team. Dinsdag, 13 april heeft het kabinet weer een persconferentie gepland, waarop de versoepelingen voor 21 april worden aangekondigd. Dan horen we of de winkels weer volledig open mogen.

Inretail ziet af van hoger beroep tegen de staat

Inretail ziet af van een hoger beroep tegen de Staat om de gedeeltelijke winkelsluiting van tafel te krijgen. Dat schrijft Nu.nl vandaag. Nu er versoepelingen aan lijken te komen, heeft de brancheorganisatie besloten het hoger beroep niet door te zetten. Inretail verloor half maart een kort geding tegen de Staat, waarin de sluiting van de winkels werd aangevochten. Sinds enkele weken mag er gewinkeld worden op afspraak, maar volgens Inretail raken zowel ondernemers als consumenten daar alleen maar gefrustreerd van. De verplichting om minimaal vier uur van tevoren een winkelbezoek te reserveren werkt niet. Volgens Inretail blijft de meerderheid van de beschikbare time slots leeg en komt twintig procent van de consumenten die een reservering maken, uiteindelijk niet opdagen. Deze tijd mag niet op het laatste moment aan een andere consument beschikbaar worden gesteld. Daardoor wordt de ondernemer dubbel gedupeerd.

Wehkamp maakt weer winst

Na een aantal jaren met verlies is Wehkamp weer winstgevend. Dat zegt CEO Graham Harris in een interview met Retailtrends. Het verlies van Wehkamp liep vorig boekjaar al terug, maar bedroeg nog altijd 17,8 miljoen euro. Dat kwam vooral door de kredietdienst, die steeds meer wordt ingeperkt vanwege wettelijke regels. De winstgevendheid aan de retailkant is echter sterk verbeterd. Omdat de kredietdienst ten opzichte van e-commerce een steeds kleiner deel van de omzet uitmaakt, rekent het bedrijf erop dit jaar weer winst te maken. De afgelopen maanden heeft Wehkamp meer nieuwe klanten toegevoegd dan ooit en veel ‘slapende klanten’ opnieuw geactiveerd. Verder heeft de retailer de slag gemaakt naar een breder, warenhuisachtig aanbod. “Het was naïef om te denken dat je geld kon verdienen met een fashionfirst-strategie met een hele sterke focus op dameskleding. Zeker in coronatijd ervoeren we hoe waardevol een breder aanbod is, want de mode-omzet is sterk teruggevallen. Als we onze focus niet hadden verlegd hadden we een heel zwaar jaar gehad.” Het bedrijf heeft het wel heel goed gedaan in kinderkleding en ziet veel kansen in het segment wonen. “Daarnaast herstelt dit jaar hopelijk het modesegment. Ik ben ervan overtuigd dat dat terugkomt als mensen weer meer naar buiten gaan en socializen.” Het bedrijf wil verder met meer retailpartners gaan samenwerken, zoals nu al gebeurt met We Fashion en Shoeby. “We nemen voorraad over uit hun door de lockdown overvolle magazijnen en verkopen die online.”

Asos ziet omzet met een kwart stijgen

De Britse online moderetailer Asos heeft de omzet in de eerste helft van het boekjaar (dat afloopt op 28 februari 2021) zien stijgen met 24 procent naar 1,98 miljard pond (ongeveer 2,3 miljard euro). Het actieve klantenbestand steeg in die periode met 1,5 miljoen naar 24,9 miljoen. In thuisland Groot-Brittannië steeg de omzet met 39 procent, in de rest van Europa met 18 procent. De brutowinstmarge is iets gedaald van 47% naar 45%, onder andere door hogere vrachtkosten door de coronapandemie, wisselkoersschommelingen en de verkoop van andere (goedkopere) artikelen door de lockdown. De nettowinst is echter flink gestegen van 23,1 naar 81,8 miljoen pond. In deze periode nam Asos de merken Topshop, Topman, Miss Selfridge en HIIT over van modegroep Arcadia. In een statement laat het bedrijf weten dat de snelle integratie van de Topshop-merken en de indrukwekkende vroege klantbetrokkenheid bijzonder verheugend is.

Drukte in winkelstraten 7 procent onder vorig jaar

In de week voor Pasen lag de drukte in de winkelstraten 7 procent onder dat van vorig jaar. Dat meldt Huib Lubbers van Bureau RMC aan Fashionunited. Vorig jaar april was de coronapandemie net uitgebroken, maar was er geen verplichte winkelsluiting. Grote steden zagen toen een gigantische terugval van passanten terwijl het in middelgrote en kleine steden redelijk op peil bleef. In week 9 en week 10, de eerste twee weken van maart 2021, was het 83 procent rustiger dan vorig jaar, in week elf 71 procent, in week 12 was dit 36 procent en in week 13 min 7 procent. Lubbers verwacht dat halverwege april weer hetzelfde aantal passanten rondlopen als vorig jaar. Volgens Lubbers heeft het winkelen op afspraak wel een effect gehad op de drukte in de winkelstraten, maar erg minimaal. Omdat de grote steden aan het begin van de coronacrisis hard werden geraakt, lijkt het herstel nu enorm. De vijf grote steden van Nederland zagen in de week voor Pasen 46 procent meer passanten dan vorig jaar in die week. Bij kleine steden lag het bezoekersaantal juist 44 procent lager en bij middelgrote steden was dit 4 procent lager dan vorig jaar.

Foto: distributiecentrum Wehkamp in Zwolle [credit] Wehkamp