TOP

Zwarte Piet-discussie laait weer op: aangifte tegen V&D, Bijenkorf en Hema

Het duurt nog een half jaar voordat het weer Sinterklaas is maar nu al laait de Zwarte Piet-discussie weer op. Activisten hebben op dinsdag 30 juni aangifte gedaan tegen bedrijven als V&D, De Bijenkorf en Hema, wat een strategische zet is.

Zwarte Piet in de winkel, het assortiment of de etalage. Vooral veel kinderen genieten van het Sinterklaasfeest maar volgens tegenstanders is de knecht een ‘beledigende karikatuur van de zwarte mens’. Daarom hebben verschillende actiegroepen op dinsdag 30 juni in Amsterdam aangifte gedaan tegen verschillende bedrijven om Zwarte Piet niet meer te gebruiken.

Albert Heijn, Blokker, NTR (maker van het Sinterklaasjournaal), gemeenten en het Sint-en Pietengilde (voor het behoud van het feest zoals het nu is), niemand is meer veilig. Ook modebedrijven zoals De Bijenkorf, V&D en Hema zijn aangeklaagd.

Goed moment: Keti Koti

Activisten hebben juist dit moment uitgekozen om de aangifte te doen omdat op woensdag 1 juli Keti Koti werd gevierd: de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij. Vicepremier Lodewijk Asscher en burgemeester Eberhard van der Laan waren ook aanwezig bij de herdenking op het Museumplein in Amsterdam. Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen.

Aangifteformulieren

Tijdens de herdenking werd door de tegenstanders van Zwarte Piet aangifteformulieren uitgedeeld. Uiteindelijk hebben ongeveer driehonderd medestanders met het formulier ook een klacht ingediend bij de mobiele politiebus. De hele week kunnen mensen nog een klacht indienen.

Dit keer meer kans

Vorig jaar werd door de activisten ook al aangifte gedaan tegen Zwarte Piet voor discriminatie, racisme en (groeps)belediging. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak omdat er geen sprake was van ‘het aanzetten tot discriminatie’. Volgens advocaat Willem Jebbink is er dit maal meer kans op slagen omdat de aangifte breder is. Als het OM de zaak weer seponeert, stappen de tegenstanders naar het gerechtshof.