TOP

Zeven miljoen euro schuld voor Score, forse boete dreigt voor Pierre Cardin en programma AFW bekend

Dit zijn de mode-ontwerpers die hun collecties tonen tijdens Amsterdam Fashion Week, failliet Score heeft een miljoenenschuld en Nike mag naam voor app waarschijnlijk toch gebruiken. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van 1 augustus.

credit beeld: Score

Geen doorstart voor Score, zeven miljoen euro schuld

Uit het eerste faillissementsverslag van curator Coen Houtman, blijkt dat de failliete modeketen Score en jeanslabel Chasin’ een schuld hebben van zeven miljoen euro. Dit meldt RTL nieuws vandaag. De Belastingdienst is met een vordering van vier miljoen euro de grootste schuldeiser. In een mail die het bedrijf aan de voormalige werknemers stuurde wordt gemeld dat Score geen doorstart maakt. De curator wist alleen het jeansmerk Chasin’ en de voorraden van Score te verkopen. Werknemers wordt daarnaast aangeboden om mee te werken aan de verkoop van de Score-voorraad, maar waarschuwt ook dat medewerkers die dat niet willen hun recht op een ww-uitkering kunnen verliezen.

Uit onderzoek door RTL Z naar de jaarrekeningen van 2017 tot en met 2021 kwam al naar voren dat de onderneming er minder rooskleurig voorstond dan oprichter Jan Peters en directeur Frank Huisman dachten. Zij meldden eerder dat, ondanks dat het bedrijf eind juni toch over de kop ging, Score de coronaperiode goed was doorgekomen. Zo’n dertig Score-filialen houden sinds vandaag leegverkoop. Het is nog niet bekend hoe lang de winkels open blijven.

Nike mag toch SNKRS als handelsnaam voor app registreren

Nike mag de handelsnaam SNKRS voor hun online marktplaats-app voor schoenen en kleding registreren. De aanvraag werd eerder afgekeurd door de Amerikaanse waakhond, omdat ze SNKRS een te generieke naam vonden voor een app. De app werd in 2015 gelanceerd, deze geeft consumenten toegang tot onder andere exclusieve en nieuwe sneakers en kleding. Uiteindelijk mag het Amerikaanse merk de naam toch gebruiken, omdat deze toch onderscheidend genoeg zou zijn, meldt Retailtrends. Nike zou veel reclame hebben gemaakt voor de app, waardoor het wel met het merk geassocieerd zou worden. Hiermee is de kous nog niet helemaal af, concurrerende merken hebben nog een maand de tijd om de beslissing aan te vechten, voordat de handelsnaam officieel wordt geregistreerd.

Duitse tak van Decathlon koopt gebruikte kleding van eigen sportmerken terug

Decathlon koopt in Duitsland sportkleding van de merken Forclaz en Quechua met een aankoopwaarde van meer dan 35 euro terug. Hiermee verbreedt het bedrijf de Buy Back-regeling, die sinds november vorig jaar opging voor hardware zoals ski’s en sups. Consumenten moeten hiervoor hun sportkleding registeren via het Buy Back-portaal en ze terugsturen naar een vestiging van Reverse.supply. Dit bedrijf ondersteunt retailers op het gebied van re-commerce.

Michael Kiess, Buy Back-projectmanager van Decathlon Duitsland noemt het ‘een nieuwe mijlpaal in ons duurzaamheidstraject om sportartikelen een tweede leven te geven en onze klanten duurzamere opties te bieden’. “Samen kunnen we een betekenisvol verschil maken en de manier waarop sportkleding wordt geconsumeerd transformeren”, aldus Kiess. Decathlon is van plan om kleding van meerdere eigen merken terug te kopen, dat zal geleidelijk gebeuren. In Nederland kunnen sportproducten ook worden teruggekocht bij het bedrijf, consumenten krijgen hiervoor in ruil een tegoedbon.

Programma Amsterdam Fashion Week 2023 bekend

De mode-ontwerpers die hun collecties tijdens Amsterdam Fashion Week tonen, dat plaatsvindt van 30 augustus tot en met 2 september, zijn bekendgemaakt door de organisatie van het mode-event. De aftrap is voor Tess van Zalinge, die haar show presenteert op het dak van Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Hierbij tonen twintig vrouwen uit de creatieve industrie ‘klavertje drie’, een collectie die volledig is gemaakt van afvalmateriaal van de grote couturehuizen. Verder is een breed scala van kunstenaars, artiesten en grote en kleine merken te zien.

Onder anderen multidisciplinair kunstenaar Lissa Brandon, circulair modemerk Martan en modelabel Wandler – in samenwerking met David Surman – tonen hun werk op de eerste dag van het event. Ook is werk van Studio David Laport, het Amerikaanse modelabel Steve Madden en couturier Ronald van der Kemp te zien. Naast shows laat Amsterdam Fashion Week tijdens de zogenoemde AFW Talks professionals uit de branche aan het woord, dit zijn onder anderen fashion stylist Lissa Brandon en creative consultant Ashlee Janelle Danso. De complete lijst van deelnemende namen vind je hier.

Grote boete dreigt voor modehuis Pierre Cardin

Het Franse modehuis Pierre Cardin dreigt een forse boete te krijgen, meldt Nu.nl. Volgens de Europese Commissie heeft het Franse modehuis concurrentieregels geschonden door het merk alleen te verkopen aan specifieke EU-landen en klanten. Het modehuis zou meer dan tien jaar lang afspraken hebben gemaakt met het Duitse kledingbedrijf Ahlers om de verkoop exclusief te houden. Hiermee zou het modehuis hebben willen voorkomen dat hun producten in armere EU-lidstaten tegen een lagere prijs worden verkocht. Zowel Cardin als Ahlers krijgen de kans zich te verdedigen. Als de voorlopige conclusie van de commissie overeind blijft, kunnen ze allebei een boete krijgen die tot 10 procent van de jaaromzet kan bedragen.