TOP

Zalando wint kort geding van RTL

De Duitse webshop Zalando heeft het kort geding over de undercoverreportage van RTL gewonnen. Bepaalde delen van de uitzending mogen niet meer worden getoond.

Op 14 april 2014 was de reportage van de undercoveractie bij Zalando te zien in het Duitse programma RTL Extra. De online modewinkel heeft vervolgens een kort geding aangespannen tegen RTL. De arrondissementsrechtbank van Keulen heeft Zalando eind vorige week in het gelijk gesteld, omdat de reportage valse verklaringen bevat. Delen uit de reportage mogen niet meer worden uitgezonden.

Undercover
Zalando is al vaker het doelwit van een undercoveractie geweest. Dit keer ging journaliste Caro Lobig undercover als orderpicker bij een distributiecentrum van Zalando in Erfurt. Een ex-medewerker had slechte ervaringen met het distributiecentrum maar durfde het zelf niet naar buiten te brengen. Daarom heeft RTL de undercoverreportage gemaakt.

Valse verklaringen
De rechtbank in Keulen heeft vastgesteld dat er valse verklaringen worden gedaan in de reportage van RTL. Daarom mogen bepaalde delen van de uitzending niet meer worden getoond. Zalando laat op de website weten welke verklaringen onjuist zijn.

Zo zou er een sterfgeval in het distributiecentrum hebben plaatsgevonden. “Feit is dat er tot op heden geen enkel sterfgeval in onze vestiging in Erfurt plaatsvond”, zegt Zalando. “Door het onverwachte thuisoverlijden van een werknemer hebben wij vanzelfsprekend onze deelneming getoond, met alle collega’s een minuut stilte gehouden en in naam van de collega’s een krans bij de begrafenis neergelegd.”

Pesterijen
Ook zouden werknemers worden gepest met diefstalcontroles. Volgens de Duitse webshop gaat het om standaardcontroles die overal worden gehandhaafd in de industrie. “Wij controleren dagelijks een zeer kleine, toevallig gekozen groep van werknemers om een minimum aan artikelzekerheid te vrijwaren. Deze praktijk is standaard en na zorgvuldig onderzoek niet in strijd met de arbeidswetgeving”, zegt Zalando.

Lange afstanden

Daarnaast is er zware kritiek op de hoge werkdruk van de werknemers. Uit de reportage blijkt dat het niet toegestaan is voor werknemers om te gaan zitten en zij zouden ongeveer 27 kilometer per dag moeten lopen. Volgens Zalando zijn beide opvattingen onjuist weergegeven. De afstanden zijn gemeten met stappentellers: de een gaf een afstand weer van 27 kilometer met 27.000 stappen, de ander had 20 kilometer gemeten met 30.000 stappen.

“Wij hebben daarom sterke twijfels aan de betrouwbaarheid van deze metingen”, zegt Zalando. De typische loopafstanden van onze werknemers bedragen tien tot vijftien kilometer in de afdeling “Pick”. In de afdeling “Pick” gaat het om werk dat men enkel staand of lopend kan uitoefenen. Vanzelfsprekend mogen werknemers die zich niet goed voelen op elk moment uitrusten.”

Geen reactie
Verder zou Zalando niet gereageerd hebben op een verzoek van RTL Extra. De online modewinkel zegt hierop het volgende: “Feit is dat wij geen officieel verzoek van de RTL Extra redactie gekregen hebben. Wij hebben enkel een vragenlijst van Caro Lobig, de RTL journaliste, ontvangen zonder verdere uitleg. Gezien wij op dit moment een arbeidsrechtelijk geschil met Caro Lobig hebben, hebben wij ervoor gekozen haar vragen niet te beantwoorden. Normaal gesproken werken wij open en constructief met journalisten samen.”

Verbeteringen
Zalando zegt wel verbeteringen door te voeren in het distributiecentrum in Erfurt:

● Tot aan de zomer zal de online modewinkel de wetgeving van gegevensbescherming bij de processen en systemen grondig nagaan.
● Er worden extra zitplaatsen beschikbaar gesteld in de productie, die sneller bereikbaar zijn dan de zitplaatsen in de ruimte waar de pauzes worden gehouden.
● Het werkmodel wordt verbeterd, bijvoorbeeld met betrekking op de huidige pauzeregeling.
● Er komen intensieve trainingen voor leidinggevenden met betrekking tot de bedrijfswaarden en communicatie.

Een speciaal opgericht projectteam gaat samen met de werknemers de verbeteringen ter plaatse doorvoeren. “Het succes van Zalando wordt mede mogelijk gemaakt door de prestaties van elke afzonderlijke werknemer en wij doen er alles aan om ook de toekomst van het bedrijf samen vorm te geven”, zegt Zalando.