TOP

Winst Macintosh daalt naar 31,3 miljoen euro

De nettowinst van de Maastrichtse Macintosh Retail Group, bekend van Kwantum, Scapino, Dolcis en BelCompany, daalde in het afgelopen jaar tot 31,3 miljoen euro, tegen 47,5 mln in 2007, toen het bedrijf een record-nettowinst behaalde.

De overname van schoenenwinkelketen Brantano drukte op de winst over 2008. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 54,1 miljoen euro tegen 66,9 miljoen euro een jaar eerder. Volgens Macintosh werd de daling vooral veroorzaakt door een zwak eerste halfjaar.
De omzet over 2008 nam toe, ondermeer doordat Brantano meedeed aan de pot en kwam uit op 1,2 miljard euro. Dat betekent een stijging van 266,2 miljoen euro ten opzichte van 2007, toen de omzet 920,3 miljoen euro bedroeg.
Het aantal winkels van Macintosh, exclusief de filialen van het overgenomen Brantano, nam met 71 toe tot 1.063. Het merendeel van de openingen vond plaats binnen de formule BelCompany in Nederland en België.
Macintosh spreekt van een moeilijke retailmarkt, waarbij zowel het consumentenvertrouwen als de koopbereidheid gedurende 2008 fors is gedaald. Bovendien was er in de voor Macintosch belangrijke retailmarkten voor woningdecoratie, schoenen en navigatie sprake van een negatieve omzetontwikkeling.
Het bedrijf heeft naar eigen zeggen snel ingegrepen toen het vroeg in het jaar moeilijke marktomstandigheden voorzag. Macintosh heeft gereageerd met betere afspraken met leveranciers, strikt voorraadbeheeer en een aanscherping van het promotie- en assortimentsbeleid.

Bron: FD