TOP

Scapino krijgt nieuwe directeur, eerste namen Amsterdam Fashion Week bekend en Petit Bateau moet collectie terugtrekken


Modeontwerper Ronald van der Kemp opent de derde editie van de Amsterdam Fashion Week. Verder: Scapino krijgt een nieuwe algemeen directeur, Petit Bateau moet de collectie met Botter uit de schappen halen en het Zeeuws Museum eert het mannenpak. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van vrijdag 12 juli.

Ronald van der Kemp opent derde editie Amsterdam Fashion Week

Ronald van der Kemp zal de derde editie van de Amsterdam Fashion Week op donderdag 5 september openen met een exclusieve show in het Moco Museum. Dat meldt de organisatie in een persbericht. De Amsterdam Fashion Week duurt van 5 tot en met 7 september 2019 en omvat verschillende modeshows door heel de stad. Op vrijdag zijn er shows van Ferry Schiffelers, Ninamounah en Lichting 2019 in de Nieuwe Kerk. Op zaterdag presenteert het Belgische modehuis Natan, een favoriet van koningin Máxima, zijn nieuwe collectie in Capital C. Verder staat er een pop-up show gepland van een nog niet nader genoemd designduo en organiseert de Amsterdam Fashion Week op zaterdag weer een aantal AFW Talks. Het volledige programma wordt medio augustus bekend gemaakt.

Scapino krijgt nieuwe algemeen directeur

Adem Doymaz treedt per oktober 2019 aan als nieuwe algemeen directeur van Scapino Retail. Hij volgt Edward Doornbos op, die de afgelopen twee jaar de rol van algemeen directeur combineerde met het directeurschap van Ziengs Schoenen. Doornbos gaat zich nu volledig op Ziengs focussen. Dat meldt Schoenvisie. Doymaz zal in zijn nieuwe functie nauw samenwerken met inkoopdirecteur Beate Toonen. De nieuwe Scapino-directeur komt niet uit de schoenenbranche; Doymaz werkte eerder als operationeel directeur voor supermarktketen Vomar. ““De afgelopen jaren heb ik bij Vomar de uitrol van de nieuwe formule helpen realiseren, een formule die nu staat als een huis”, stelt hij in een persbericht. “Die uitdaging zie ik ook bij Scapino: de formule nog sterker neerzetten en consequent vertalen tot op de winkelvloer zodat onze klant meteen snapt wat wij te bieden hebben.”

Rechter: ‘Petit Bateau x Botter-collectie moet worden vernietigd’

De verkoop van de ‘Petit Botter’-collectie, een samenwerking tussen het Franse kledingmerk Petit Bateau en het Nederlandse label Botter, moet per direct worden gestaakt. De kledingvoorraad en het promotiemateriaal moeten worden vernietigd. Dat is de uitspraak van het rechtbank in Amsterdam na een kort geding tussen de Nederlandse kunstenaar Iwan Smit en Botter en Petit Bateau. Fashionunited schrijft dat de collectie inbreuk maakt op het auteursrecht van Smit. Dat zit zo: Smit leverde in 2017 een bijdrage aan de afstudeercollectie van Rushemy Botter, samen met Lisi Herrebrugh oprichter van het merk Botter. Het ging om een handgeschilderde bloemenprint. Diezelfde print is zonder toestemming van Smit voor de Petit Bateau x Botter-lijn gebruikt.

Datum 6e Dutch Sustainable Fashion Week bekend

Stichting Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) organiseert voor de zesde keer op rij een landelijk evenement. De volgende editie van de DSFW vindt plaats van 4 tot en met 13 oktober 2019 in samenwerking met partners als Inretail, Circl, Hema, Sublime Doing, Ser en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Doel van de duurzame modeweek is om landelijk aandacht te vragen voor duurzaamheid in de modebranche.

Tijdens DSFW worden er shoppingroutes langs duurzame modewinkels en conceptstores gepromoot. De routes worden verspreid via lokale media en de kanalen van de DSFW. “Neveneffect is dat de doorstroom naar de winkels hiermee wordt vergroot en winkeliers zich als duurzame aanbieder kunnen profileren”, stelt de organisatie. Om deelnemende winkels te herkennen biedt de stichting instore communicatiepakketten aan. Retailers kunnen zich tot eind augustus aanmelden voor deelname door een mail te sturen naar info@dsfw.nl. Naast winkelroutes organiseert de Dutch Sustainable Fashion Week activiteiten als repaircafés, tentoonstellingen en vintage- of swopmarkten.

Expo-tip: Mannenpak in het Zeeuws Museum

Broek, vest en jas: al jaren vormen ze een drie-eenheid voor elke man. Voor de Zeeuwse man uit de twintigste eeuw is dat niet anders. In deze periode heeft elk dorp in Zeeland zijn eigen boerenkleermaker, die pakken op bestelling maakt. Deze pakken zijn van stoere stevige stof, zo zwart en grijs als de Zeeuwse klei. Het traditionele Zeeuwse mannenpak is anno 2019 uit het straatbeeld verdwenen. Met de tentoonstelling ‘Mannenpak’ wil het Zeeuws Museum in Middelburg het verhaal van deze typische Zeeuwse dracht opnieuw vertellen. Wie waren de mannen die in de pakken woonden? Info: www.zeeuwsmuseum.nl

Een impressie van de tentoonstelling:

07082019_ZeeuwsMuseum_022

07082019_ZeeuwsMuseum_002 07082019_ZeeuwsMuseum_003

07082019_ZeeuwsMuseum_004

07082019_ZeeuwsMuseum_020 07082019_ZeeuwsMuseum_019

Foto’s: Pim Top