TOP

Winkeldief gaat voortaan 151 euro schadevergoeding betalen

Na een succesvolle proef in Utrecht, wil minister Hirsch Ballin nu instellen dat winkeliers een schadevergoeding van 151 euro in rekening mogen brengen bij de winkeldief die op heterdaad betrapt wordt. De vergoeding komt bovenop de straf die de rechter aan dieven oplegt.

Hirsch Ballin van Justitie heeft hierover een brief aan de Tweede Kamer geschreven, meldt het AD. De minister wil zo het aantal winkeldiefstallen terugdringen en tegelijkertijd de aangiftebereidheid bij winkeliers vergroten.

Winkeliers kunnen de 151 euro claimen als schadevergoeding voor de tijd die ze kwijt zijn met het doen van aangifte. Voor de extra boete hoeven winkeliers alleen een formulier in te vullen naast de aangifte voor de politie.

De verwachtingen van de extra boete zijn hooggespannen. Bij eerdere experimenten in Amsterdam Osdorp, Deventer en Groningen nam het aantal winkeldiefstallen fors af.

De stichting Overlastdonatie, waarin politie, justitie en Kamer van Koophandel samenwerken, gaat ervoor zorgen dat de 151 euro door de winkeldief wordt betaald. Zonodig wordt een deurwaarder ingeschakeld om het geld te incasseren.

Winkeldiefstal kost de detailhandel jaarlijks circa 750 miljoen euro.