TOP

Wat kan ik doen tegen een ramkraak?*

Het lijkt steeds vaker voor te komen: ramkraken. Textilia deed onderzoek naar hoe je dit het best kunt voorkomen maar wat blijkt is dat er vooral een gulden middenweg moet worden gevonden tussen de belangen van gemeente, winkelier en verzekering.

Bekkers in Bleiswijk, Derksen & Derksen in Emmen en Paul Jacobs Fashion in Weert. Ze hebben allemaal één ding gemeen en dat is dat ze in de afgelopen drie maanden een ramkraak hebben meegemaakt. En het blijft hier niet bij want het lijkt alsof het steeds vaker gebeurt. De ramkraken op geldautomaten is in het afgelopen jaar dan wel fors gedaald (van 133 in 2013 naar 32 in 2014), maar in het nieuws verschijnen steeds meer verhalen van ramkraken op kledingwinkels. De politie heeft hier echter geen exacte cijfers van maar er is genoeg reden voor Textilia om op onderzoek uit te gaan.

Ramkraak
Job Damme van Gentlemen Mode in Oud-Beijerland heeft ook een ramkraak meegemaakt. In de nacht van 9 september reed een auto met volle vaart in op zijn pui. Vijf jonge mannen snelden eruit en namen binnen twee minuten meer dan €40.000 aan kleding mee. Van Jacob Cohen tot Woolrich. Op weg naar buiten werd de ramauto in brand gestoken en vluchtten de jongens in de duisternis. Later bleek dat de heren de zaterdag ervoor al op verkenningstocht waren gegaan. “Als je ermee te maken krijgt, kan je er vanuit gaan dat er bijna altijd voorverkenning is geweest”, zegt Damme. “Wij zagen dat deze jongens hier niet thuis hoorden en zelfs klanten die op het terras zaten belden op dat er verdachte figuren in de winkel liepen. Maar gelukkig was de aanslag op de materie en niet op de man.”

Uiteindelijk blijkt het hier te gaan om een vrij actieve jeugdbende van tussen de 19 en 25 jaar uit Rotterdam Zuid die al sinds hun twaalfde in aanraking zijn met justitie. “Er is een groot verschil tussen verdacht zijn en dader zijn. Er is een enorm dossier opgebouwd omdat ze dit al vaker hebben gedaan maar het is nog maar de vraag of ze allemaal worden vervolgd.”

Maatregelen
Damme had nooit verwacht dat zijn winkel ooit getroffen zou worden door een ramkraak en had hier dus ook nooit maatregelen tegen genomen. “Wij hadden nooit verwacht dat dit bij ons zou kunnen gebeuren aangezien wij aan een gracht zitten waardoor de aanrijroute lastig is. Maar op de beelden was te zien hoe makkelijk het ging, het laat zien hoe kwetsbaar je bent.” Gentlemen Mode had al een uitgebreid beveiligingssysteem met HD camera’s, schaarhekken en gelaagd glas. Mede dankzij de goede camerabeelden konden de verdachten gepakt worden. “Als je het aanschaft vraag je je af waar je het voor doet maar na zo iets blijkt het toch vruchten af te werpen.”

Paul te Grotenhuis van InRetail en Bert van Steeg van Detailhandel Nederland laten aan Textilia weten dat er verschillende manieren zijn om ramkraken tegen te gaan maar dat sommige maatregelen ook met problemen komen. De makkelijkste oplossingen zijn ijzeren rolluiken, goede camera’s en gelaagd glas. Je kunt je spullen ook iets minder zichtbaar in de etalages laten zien. Van Steeg, Detailhandel Nederland: “Er is altijd een spanningsveld of je iets wel of niet moet laten zien in je etalage. Daar moet je met een verstandige manier mee omgaan door bijvoorbeeld items weg te halen als de winkel gesloten is.” Deze maatregelen zijn simpel maar houden inbrekers niet per se tegen.

Mistkanon
Een andere maatregel tegen inbrekers en ramkrakers is een mistkanon. Volgens het internationale adviesbureau Crime Control is dit een goed middel tegen overvallen en ramkraken. Bij glasbreuk vult het mistkanon namelijk binnen enkele seconden de hele zaak met rook dat geen blijvende schade achterlaat aan de spullen. De kraker raakt hierdoor gedesoriënteerd en vlucht. Maar Jelger Zee van Detailhandel Nederland laat aan het Algemeen Dagblad weten dat het ‘levensgevaarlijk’ is: “De mist kan blinde paniek veroorzaken. Een overvaller zal onvoorspelbaar reageren. Hij kan gaan schieten of steken.” Toch is dat nog nooit gebeurd en in zestig procent van de gevallen hielp het mistkanon uitstekend. Bij een andere tien procent verlieten de daders binnen een halve minuut de zaak.




Rampaaltjes

Hetgeen waar de meeste problemen bij komen kijken maar wel het beste werkt, zijn de rampaaltjes. Deze paaltjes kunnen voor een winkel neergezet worden waardoor er geen ruimte is voor een auto om bij de pui te komen. Maar deze paaltjes komen wel te staan op de grond van de gemeente en dat is precies waar het probleem zit. Sommige gemeentes staan dit namelijk toe maar anderen niet omdat het ‘niet past in de winkelstraat’. Er moet dus altijd overleg plaatsvinden tussen gemeente en winkelier voordat deze paaltjes geplaatst mogen worden en dit overleg loopt per gemeente heel verschillend. “Een andere optie is om straatmeubels zo te positioneren voor een winkel dat het ook helpt met het voorkomen van ramkraken”, laat Van Steeg van Detailhandel Nederland weten.

Het is dus van belang dat gemeentes makkelijker worden met het plaatsen van rampaaltjes voor de veiligheid van het publiek en de winkeliers. Voor de winkelier neemt het naast een onveilig gevoel namelijk nog meer problemen met zich mee. Zo vertelt Te Grotenhuis van InRetail dat als een winkel al een keer een ramkraak heeft meegemaakt, de eigenaren extra maatregelen moeten nemen van de verzekering. “Maar zij kunnen je soms maatregelen opleggen die van de gemeentes niet mogen. Als er dan weer een ramkraak plaatsvindt bij je bedrijf, dan zal de verzekering de schade niet volledig vergoeden omdat je niet alle maatregelen hebt genomen. Het is belangrijk dat gemeentes in hun beleid voor de ondernemer ruimte laten om zich voor te bereiden op een ramkraak.”

Damme van Gentlemen Mode had gelukkig geen moeite met het regelen van een rampaaltje: “We hadden de paal al geplaatst voordat we de vergunning kregen want na de ramkraak waren we vogelvrij aangezien we moesten wachten op een nieuw schaarhek. Er was veel haast bij en de gemeente heeft meegewerkt.”