TOP

Wat betekent het vernietigde faillissement van Skooter voor de modebranche? *

Het gerechtshof in Den Bosch heeft het faillissement van kledingketen Skooter vernietigd, omdat het bedrijf bij verstek failliet was verklaard, terwijl het wel zijn vordering had betaald. Wat betekent deze onterecht verklaarde failliet voor moderetailers die in het zelfde parket zitten?

Modeketen Skooter, die kleding voor tienermeiden verkocht, werd in september 2014 failliet verklaard. In juni dit jaar oordeelde de Hoge Raad al dat dat faillissement onterecht was, omdat Skooter-bestuurder Lex Hes niet voldoende in de gelegenheid was geweest om zich tegen het faillissement te verdedigen.

Geen uitnodiging

 

Kort over het verloop: Het faillissement was aangevraagd door een schuldeiser die nog zesduizend euro betaald moest krijgen. Hes kreeg echter nooit een uitnodiging voor de rechtbankzitting, verscheen daarom niet op de zitting en werd zodoende bij verstek veroordeeld. Ondertussen had het moederbedrijf van Skooter, HSK, wel betalingen aan crediteuren gedaan. Hes vocht het faillissement daarom aan, met succes. 

 

De advocaat van Skooter noemt deze uitspraak ‘ baanbrekend’ op de site van Retailnews, omdat “voor het eerst is bepaald dat een faillissement kan worden teruggedraaid als een onderneming die bij verstek failliet is verklaard, zijn vorderingen heeft betaald. Dat is uniek.”  

 

‘Aantasten’

 

Dat het nog niet eerder is voorgekomen dat een faillissement om deze reden nietig is verklaard, bevestigt advocaat Sjef Bartels van Cleber advocaten. Hij trad ook op als curator bij failliete modeketens, zoals Welikefashion (2014) en Vimodos (2013). “Deze uitspraak, die van toepassing is op alle ondernemingen, betekent dat bedrijven die bij verstek failliet zijn verklaard, dus zonder dat er iemand namens de onderneming aanwezig was, dat kunnen aantasten”, zegt hij. “Als ze kunnen aantonen dat de openstaande vorderingen van de aanvrager van het faillissement hebben voldaan.”

 

Voor toekomstige faillissementen betekent dat volgens Bartels dat er wel een kleine mogelijkheid is op een nietigverklaring. “Alleen als je, zoals bij Skooter, bij verstek failliet wordt verklaard en vervolgens de vordering van de aanvrager betaalt en binnen 14 dagen verzet aantekent bij de rechtbank.”

 

‘Niets meer aan te doen’

 

De advocaat van HSK, Herman Loonstein, zegt tegen Retailnews de mogelijkheden voor een herstart van Skooter te onderzoeken. De geleden schade van drie miljoen euro wil het bedrijf gaan verhalen op de partij het bedrijf failliet heeft laten verklaren. Loonstein wil de curatoren aansprakelijk stellen voor wanbeleid, omdat ze de nieuwe wintercollectie met een verkoopwaarde van 1,3 miljoen euro met kortingen tot 70 procent hebben verkocht. En de inventaris met een waarde van vijftigduizend euro ging voor tweeduizend euro weg. Ook gingen winkels op slot zonder het vonnis van de rechter af te wachten.

Bartels vraagt zich af of de vernietiging van het faillissement van Skooter het modebedrijf zal helpen. “Hier lijkt niets meer aan te doen, want het faillissement is al meer dan een jaar geleden en naar ik heb begrepen is de onderneming in stukjes gehakt en zijn alle onderdelen verkocht. De kritiek hierop begrijp ik niet helemaal. De curatoren hebben gewoon hun werk gedaan.”