TOP

VVD wil ‘blurring’ in fysieke winkels toestaan

Kamerlid Erik Ziengs van de VVD heeft een wetsvoorstel ingediend waarin hij vraagt om ‘blurring’ in de winkelstraten toe te staan. Dit betekent dat in een schoenenwinkel ook een drankje geschonken mag worden. Hij wil hiermee inspelen op de veranderende consumentenvraag.

Een wijntje terwijl je wacht tot je partner klaar is met schoenen passen? Nu is dat nog verboden, omdat winkels niet buiten hun bedrijfsmodel mogen opereren. De VVD wil hier echter verandering in brengen. Op woensdag 6 juni 2018 diende kamerlid Erik Ziengs daarom een wetsvoorstel in waarin hij vraagt om ‘blurring’ toe te staan. Met ‘blurring’ wordt bedoeld dat de strikte regels rondom de bedrijfsmodellen versoepelen, waardoor één winkel verschillende functies mag hebben.

“Met deze initiatiefwet worden onze winkelstraten nieuw leven ingeblazen”, vertelt Ziengs. “Zo kunnen onze steden en dorpen met de tijd mee.” De komende maanden buigt de Raad van State zich over het wetsvoorstel en komt na de zomer met een advies.

Drank- en horecawet

Het grootste probleem is de huidige Drank- en Horecawet. Restaurants mogen hierdoor bijvoorbeeld geen koffiebonen verkopen en schoenenzaken mogen geen glas prosecco schenken. “Zaken die door veel mensen in de Nederlandse samenleving als normaal worden gezien, zijn op dit moment volgens de huidige wet- en regelgeving verboden”, schrijft Ziengs in de toelichting van het wetsvoorstel. “Het gemengde kleinhandelsbedrijf wordt met het voorliggende wetsvoorstel geïntroduceerd in de Drank- en Horecawet.”

Winkels die aan de slag willen gaan met nevenactiviteiten, moeten zich ook in het nieuwe wetsvoorstel houden aan bepaalde regels. De hoofdactiviteit van het bedrijf moet bijvoorbeeld duidelijk blijven en het grootste deel van de inkomsten opbrengen.