TOP

Verkiezingen 2017: Kiest de modeondernemer nog steeds voor de VVD?

15 maart 2017 was de dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Waar ging de stem van de moderetailers naartoe? We vroegen twee dagen voor de verkiezingen naar het stemgedrag van deze 5 mode-ondernemers. ‘Ik zie bij geen enkele partij iets in het programma dat écht voor de ondernemers is.’

Annemiek Donkersloot, eigenaar Ladies Fortune in Purmerend

Stemt: CDA

Reden: Zet zich in voor de zorg

“Ik stem niet als ondernemer, maar als persoon. En mijn stem gaat altijd naar een vrouw en deze keer is dat Mona Keijzer. Zij komt uit deze regio en ik voel me geraakt door de manier waarop zij zich inzet voor betere zorg voor ouderen en mantelzorgers. In mijn klantenkring zitten veel mensen die, bijvoorbeeld door het ouder worden van hun ouders, met de zorg te maken hebben. Ik hoor vaak genoeg verhalen waaruit blijkt dat het zeer slecht gesteld is met de ouderenzorg. Daar moet zeker wat aan worden gedaan.”

“Ik ben niet zo politiek of partijgericht ingesteld en eerlijk gezegd heb ik er ook niet veel vertrouwen in dat de politici consequent doen wat we zeggen. Er wordt veel beloofd in de campagne, maar hoe gaat het daarna? Ik zie ook bij geen enkele partij iets in het programma dat echt voor de ondernemers is. Ook bij de VVD niet. Die partij heeft de afgelopen jaren naar mijn idee niet echt veel voor ondernemers, vooral kleine mkb’ers, gedaan. Als er bij mij iemand kort na verlaten dienstverband ziek wordt, dan gaan de premies voor mijn personeel standaard omhoog. Dat is beleid van de regering die we nu hebben. Dan ben je er niet voor ondernemer, maar dan maak je hem kapot.”

 

Erik Mulder, algemeen directeur Kinderkleding Groep

Stemt: VVD

Reden: Plicht om te stemmen

“Ik vind het wel erg lastig deze keer, omdat de VVD het de afgelopen vier jaar met de PvdA voor ondernemers helemaal niet goed heeft gedaan, vind ik. Er werd vooraf gezegd dat ze de arbeidsmarkt wilden vereenvoudigen door het onder meer simpeler te maken om mensen aan te nemen of van personeel af te komen, maar het tegenovergestelde is gebeurd. Ik mag nog maar twee tijdelijke contracten achtereen geven in plaats van drie en het is duurder en moeilijker geworden om mensen af te komen.”

“Als je in conflict bent met een medewerker, moet je als werkgever alles uit de kast halen er samen uit te komen. Maar het is in zo’n situatie voor personeel zo makkelijk om zich ziek te melden. Zie dan maar eens van zo iemand af te komen. En door die transitievergoeding moet je mensen bij ontslag soms behoorlijke sommen geld meegeven. Wij zijn een groot bedrijf en kunnen zo’n klap wel opvangen, maar voor een kleine zelfstandige is zo iemand een flinke kostenpost.”

“Het is er niet simpeler op geworden. En de btw is met twee procent gestegen, dat wordt ook nooit meer teruggedraaid natuurlijk. Maar goed, ik vind het mijn plicht om te gaan stemmen. Links stemmen vind ik helemaal niks, dus het moet het wel VVD worden.”

 

Bram Blijdesteijn, eigenaar van Blijdesteijn Mode in Tiel

Stemt: VVD

Reden: Mark Rutte heeft het ontzettend goed gedaan

“Ik heb vertrouwen in de partij van Mark Rutte. Als ik kijk naar hoe hij ons land door de crisis heeft geloodst, vind ik dat hij dat goed heeft gedaan. Dat is de leider die we nodig hebben. Hopelijk gaat mijn stem stabiliteit en groei brengen, komt er meer rust in het land en leidt het tot meer mogelijkheden voor onze economie.”

“Als je linksere partijen aan het roer zet, dan gaan die vast meer geld uitgeven aan van alles. De vergrijzing komt eraan en natuurlijk moet er geld naar de zorg, maar we moeten niet meteen alles verbrassen, iets wat ik wel van links partijen verwacht.”

“Als ondernemer reserveer ik toch ook geld voor komende jaren, ik vind dat we dat als land ook moeten doen. We zitten nu economisch in de lift, we moeten het hoofd koel houden en eerst goed kijken waar we echt naartoe gaan.”

 

Mariëlle van Werven, eigenaar Annadiva in Nijmegen

Stemt: VVD

Reden: Hopen op meer vrijheid en minder regels

“Als ik aan de VVD denk, denk ik aan vrijheid en minder regels. De afgelopen jaren is er op gebied van personeelsbeleid vooral gekeken naar de zekerheid van werknemers. Ik vind het goed dat medewerkers via de wet werk en zekerheid sneller een aanstelling kunnen krijgen, maar ik hoop wel dat er voortaan ook vaker aan ondernemers wordt gedacht. Als mkb ‘er wil je mensen aan je binden, maar ook wat makkelijker van ze af kunnen als de situatie daar om vraagt. Het moet wel twee kanten op werken.”

“Minder regels voor online retailers zou voor ons als winkel met een grote webshop ook fijn zijn. Ik moet me constant afvragen bij verkoop via internet of iets wel mag, ook op Europees niveau. Er wordt veel beweerd dat het mkb de banenmotor is van Nederland, maar dan mag er ook wel voor worden gezorgd dat die kan blijven draaien.”

 

Leon Hamming (op de hoofdfoto in gesprek met Mark Rutte, VVD), mede-eigenaar Saenkanter Wormerveer

Stemt: Zweeft

“Ik weet het nog niet helemaal. Ik wil kiezen voor een partij die voor de dialoog gaat, ik hou van bruggen bouwen, verbinden. Het zal of CDA of VVD worden. De zorg is een belangrijk thema voor mij.”

“Als ondernemer vind ik het belangrijk dat er goed voor de detailhandel wordt gezorgd. Wij zitten met onze winkel, die we overigens in 2018 gaan uitbreiden naar 1000 vierkante meter, in een winkelgebied dat behoorlijk in opkomst is. Drie jaar geleden hebben we de eerste stap gezet naar het realiseren van Hotspot Wormerveer en inmiddels staat er een sterk winkelgebied met een regiofunctie dat goed bereikbaar is, een mooie mix in winkelaanbod heeft gecombineerd met daghoreca en een toeristisch aanbod. Voor ons soort winkelgebieden moet je goed zorgen, ook als overheid.”

“We hebben echter wel te vrezen van outletcentra zoals die verderop bij Halfweg komt, The Style Outlets. Dat geldt op meerdere plekken in Nederland, denk aan Assen, Zoetermeer en, een actueel voorbeeld, Roermond. Outlet Roermond krijgt nu concurrentie van een outletcentrum in het Duitse Duisburg. Dat overstijgt gemeentelijke en provinciale slagkracht, dus daarom moet de landelijke politiek volgens mij een regierol krijgen op dit punt.”

“Gemeenten willen elke vierkante meter verkopen en met een outletcentrum de stad op de kaart zetten. Daarbij kijken ze onvoldoende of zoiets een verstorend effect heeft op het eigen centrum. Provincies doen dat ook onvoldoende. Ik wil niet zuur klinken, maar ik vind dat de gemeenten en provincies er een zooitje van maken. Zelfs brancheorganisaties waren er soms niet op tijd bij.”

“De noodzaak van een landelijke regisseur heb ik ook benadrukt in mijn gesprek met VVD-leider Mark Rutte die hier onlangs in Wormerveer was. Ruttes antwoord was dat het meer een provinciale aangelegenheid is, maar dat is het volgens mij niet meer. Juist door die buitenlandse concurrentie en de enorme volumes waarmee die centra werken. En ik ben niet tegen outletcentra, maar je moet ook niet je eigen winkellandschap opblazen.”

FOTO: Pascal Fielmich

 

 

 

 

 


Om ondernemers op weg te helpen bracht brancheorganisatie INretail onlangs een stemwijzer uit. Vijftien ondernemersgerelateerde standpunten van elf verschillende partijen werden vergeleken, waaronder beter ontslagrecht, minder btw, meer ruimte en minder regels voor ondernemers en betere winkelgebieden. Welke politieke partij kwam als beste uit de bus?