TOP

Verhoging minimumloon problematisch, nieuwe vestiging voor Suitable en Ranra wint Award

Mannenmodeketen Suitable opent een nieuwe winkel in Nederland. Verder zijn de brancheorganisaties in de retail niet blij met de minimumloonmaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd en heeft het label Ranra de Zalando Sustainability Award gewonnen. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van vrijdag 2 september.

Credit beeld: Ranra zomer 2023 CFW

Suitable opent nieuwe winkel

Suitable opent op maandag 5 september een winkel aan de Parkstraat in Nuenen. De nieuwe vestiging in het Brabantse dorp wordt de 17de winkel van de mannenmodeketen. Suitable heeft in Noord-Brabant al vestigingen in Breda, Oisterwijk en Den Bosch. Met de uitbreiding naar Nuenen wil Suitable meer mensen in de regio persoonlijk bedienen, aldus commercieel manager Pieter-Jan Schutte in het persbericht. “Nuenen is onze tweede winkel met een dorps karakter. We zijn dus goed bekend met de unieke sfeer en dynamiek van het dorpsleven.”

Inretail: ’10% verhoging minimumloon is problematisch’

Inretail en andere brancheorganisaties in de detailhandel en winkelambachten roepen het kabinet op om af te zien van de minimumloonmaatregelen zoals die nu op tafel liggen. Volgens de organisaties lost de voorgestelde 10 procent verhoging van het wettelijk minimumloon de huidige koopkrachtproblemen niet op, maar zal de verhoging leiden tot een loon-prijsspiraal. 

De brancheorganisaties zien meer in een verlaging van de belasting op arbeid in plaats van de brutolonen te verhogen. “Verlaging van belasting zorgt voor een beter netto-effect op de loonstrook voor werknemers, aldus Paul te Grotenhuis, woordvoerder bij Inretail, in een persverklaring. “En medewerkers lopen dan ook minder risico om hun recht op toeslagen verliezen.”

Naast de verhoging van 10 procent ligt er ook een voorstel van het kabinet om tot een minimumuurloon op basis van een 36-urige werkweek te komen in plaats van de in de detailhandel gebruikelijke 38 of 40 uur. De brancheorganisaties verwachten dat de loonkosten door deze maatregel de komende drie jaar met zo’n 30 procent zullen stijgen met als gevolg verdere leegstand in winkelstraten door faillissementen en het wegvallen van voorzieningen voor de consument.

Ranra wint Sustainability Award

Het label Ranra heeft de Zalando Sustainability Award gewonnen, die donderdag voor de vierde keer werd uitgereikt tijdens Copenhagen Fashion Week. Het IJslandse-Britse label maakte indruk op de jury door ‘een onverwachte mix van kleuren en texturen die niet zo gebruikelijk is in duurzamere catwalkshows’, aldus het persbericht.

Ranra heeft 20.000 euro aan prijzengeld gewonnen en het label krijgt de kans om samen met Zalando een exclusieve collectie te produceren. Daarnaast wordt een groot deel van de zomercollectie van het merk opgenomen in het assortiment van de Duitse webgigant.