TOP

Veel modeketens dwingen huurverlaging af

Modeketens dwingen massaal een huurverlaging af. Deze verlaging loopt soms op tot wel 30 procent.

Niet alleen V&D vraagt om een huurverlaging, veel andere modeketens doen dit ook. Onder meer Hennes en Mauritz, C&A, Livera en Douglas weten een lagere huur te bedingen. Het zijn niet alleen de grote modeketens, ook kleine zelfstandige winkeliers slagen erin een lagere huur te krijgen. Gemiddeld gaat de huur met 10 tot 15 procent omlaag, maar soms loopt de huurverlaging op tot 30 procent. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

Vastgoedeigenaren

De winkels vragen om een lagere huur wanneer het huurcontract afloopt. Omdat vastgoedeigenaren bang zijn hun huurder te verliezen zijn ze eerder bereid genoegen te nemen met een lagere huur. De winkelleegstand liep de afgelopen jaren op tot meer dan 7 procent. Wanneer de pandeigenaar niet akkoord gaat kan de winkelier makkelijk verhuizen naar een goedkoper pand of zelfs zijn huurder kwijt raken door een faillissement omdat de huurder de huur niet kon ophoesten.

Rechter

Ondanks de sterke positie van de winkeliers is er vaak wel een gang naar de rechter voor nodig om de huur daadwerkelijk omlaag te krijgen, zo vertelt Peter Stevens van Lagerehuur.nl aan Het Financieele Dagblad. In de wet is namelijk vast gelegd dat een huurder na vijf jaar naar de rechter mag gaan wanneer hij de huur te hoog vindt. De rechter stelt vervolgens een nieuwe huurprijs vast op basis van de gemiddelde huurprijs van panden in de omgeving in de afgelopen vijf jaar. Met deze methode lukt het vaak een lagere huur te krijgen.

Andere methoden

Naast het afdwingen van huurverlaging kijken winkeliers ook naar andere methoden van huurverlaging, zo schreef Textilia eerder. Er wordt onder meer gekeken naar passantenhuur en omzethuur. Bij passantenhuur wordt de huurprijs bepaald naar aanleiding van de potentieel te realiseren omzet. De omzethuur wordt bepaald naar aanleiding van de omzet die in het afgelopen jaar is behaald.

Lees ook:

Retailers willen massaal lagere huren
Winkelhuur te hoog? Stap naar de rechter!
Passantenhuur: de toekomst van huren?