TOP

Trends voor winter 2018-2019 op modebeurs Soul Salon: Vegan Leather

Na het succes van 2017 voor Soul Salon wordt op 21 en 22 januari 2018 de tweede editie van de modebeurs georganiseerd. Dit jaar zijn er zelfs twee keer zoveel merken aanwezig in de Amsterdamse gashouder. Maar wat zijn nu de modetrends die je hier gaat tegenkomen? Vegan Leather is één van die trends voor winter 2018-2019. Lees hier bij welke merken je deze trend terug gaat zien.

Vegan leather, we horen het steeds vaker maar wat is het precies? Een korte, duidelijke omschrijving is: Kleding, schoenen, tassen en accessoires die gemaakt zijn onder omstandigheden waar geen dieren of dierlijk materiaal aan te pas is gekomen.

Het is afgelopen decennia duidelijk geworden dat mode een van de meest vervuilende industrieën is in de wereld. Vooral bij het looien van leer worden er zeer veel zware chemicaliën gebruikt. Grondstoffen zijn steeds moeilijker verkrijgbaar, natuurlijke vezels zoals katoen zijn erg arbeidsintensief en vezels op petroleum-basis zoals acryl, polyester, nylon en spandex zijn niet echt milieuvriendelijk, dus het is hoog tijd om te praten over duurzame alternatieven voor het produceren van vezels en stoffen.

In de mode-industrie wordt leer wellicht het meest gebruikt in tassen en schoenen. Des te groter is de urgentie om juist op dit gebied te kiezen voor een vegan alternatief. En dat betekent allang niet meer inleveren op stijl of prijs! Door de toenemende vraag wordt veganleer steeds goedkoper. Ook in kleur, textuur en kwaliteit zijn de mogelijkheden in veganleer eindeloos. Consumenten zullen in de aankomende tijd ook steeds meer kennis gaan vergaren over de alternatieve mogelijkheden voor leer en veganleer. Er zijn inmiddels bijzondere alternatieven voor dierlijk leer, een paar spraakmakende voorbeelden zijn te zien op Soul Salon:

 

Happy Genie – Handtassen gemaakt van appel leer

Luxe, betaalbare handtassen gemaakt van appel leer, de nieuwste innovatie op het gebied van Vegan leer! Maak kennis met ‘s werelds eerste luxe veganistische handtas gemaakt van appels. Het assortiment exclusieve tassen is ontworpen in Zwitserland en met de hand gemaakt in Italië. Veganistische handtassen zijn er, maar niet die van appels. Happy Genie loopt voorop bij mode-innovatie met een baanbrekend technologisch ondersteund duurzaam aanbod.

Met artikelen in topmodebladen zoals Instyle, Eluxe Magazine, My Good Planet, Conscious Fashion Collective en anderen, werd Happy Genie het eerste, veganistisch luxemerk. De appels worden gekweekt en geperst in Bolzano, de resterende vezels worden vervolgens gedroogd en gemalen tot een poeder. Van dit poeder wordt een innovatief materiaal geproduceerd, dat zijn leer-uitstraling door middel van reliëf krijgt. Een familiebedrijf in Varese, maakt vervolgens elke tas met de hand. www.happy-genie.com

Happy-Genie Soul Salon

 

MYOMY do goods – Mushroom leather

Voel en zie de eerste tas gemaakt van paddenstoelen op Soul Salon: MY PAPER BAG Handy Mushroom. MYOMY do goods, het Nederlandse modemerk dat duurzame designerbags fairtrade produceert, is altijd op zoek naar spannende, duurzame innovaties. Een nieuwe ontwikkeling die zij onderzoekt op toepasbaarheid is een materiaal dat erg lijkt op leer; volledig biologisch afbreekbaar is en uit de natuur komt.

Vooralsnog heet het materiaal ‘Mycelium textile’, of ‘The 6th fabric’, omdat het revolutionaire mogelijkheden biedt na bij voorbeeld plastic, nylon, katoen en leer. Op het gebied van duurzaamheid verdient dit productie een absolute 10. Als Cradle 2cradle gold certified materiaal is het na gebruik weer grondstof en heel voedzaam voor de aarde. Ook is het lichtgewicht, groeit het in 9 dagen en kan het behandeld worden als leer. MYOMY is heel benieuwd wat de bezoekers vinden van deze unieke MY PAPER BAG; een revolutionair en helemaal nieuw product gecombineerd met MYOMY’s iconic design. www.myomydogoods.com

MYOMY do goods Soul Salon

 

Denise Roobol – Vegan leather

Minimalistisch en functioneel design in combinatie met het gebruik van vegan materialen maakt Denise een absolute earlybird. Ze wilde iets nieuws creëren om mensen te inspireren en te laten zien dat mode accessoires ook vegan, kunnen zijn. Denise roobol gebruikt alleen high-tech vegan materialen uit de omgeving van hong kong, een gebied dat leiding heeft in het ontwikkelen van hoge kwaliteit vegan materialen. De tassen zijn gemaakt van high-tech imitatieleer (‘vegan’) en imitatieleer die is ontwikkeld uit geperste microvezels. www.deniseroobol.com

Naast vegan leather zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden voor materialen om tassen mee te maken en op die manier het gebruik van leer omzeilen. Bijvoorbeeld plantaardige zijde draad, hout en gerecycled leer. Merken als Momoc, Dua Bags, Smateria en Amaz gebruiken dit soort bijzondere materialen in hun collecties.

Denise Roobol Soul Salon

 


Voor alle merken op Soul Salon kijk op www.soulsalon.nl/brands

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Soul Salon