TOP

Trenddag: Christine Boland over de wintertrends 2019-2020

Trendforecaster Christine Boland inspireerde bezoekers van de Trenddag op dinsdag 6 november 2018 in het TextielMuseum in Tilburg met haar visie op de vrouwenmodetrends voor winter 2019-2020. “We hebben Afrika nog lang niet gehad.”

Foto: Balmain winter 2018-2019 door Jeroen Snijders

Christine Boland gaf haar presentatie voor winter 2019-2020 de titel Mixed Realities, die is onderverdeeld in vier trendthema’s. Dit zijn eigenlijk vier manieren om om te gaan met de nieuwe realiteit. Volgens Boland zijn mensen op zoek naar balans en betekenis en hebben ze behoefte aan rust. Ze verlangen naar de menselijke maat: het hoeft allemaal niet perfect, maar juist het niet-perfecte menselijke mag je laten zien. Fantasie is belangrijk en het creëren van nieuwe realiteiten. Denk aan virtuele influencers zoals Lil Miquela, die niet echt bestaat maar wel meer dan een miljoen volgers op Instagram heeft en samenwerkt met designermerken. Ook speelt nog steeds de uitdaging van duurzaamheid en is er behoefte aan bescherming door middel van kleding. Klassiekers worden gekoesterd.

Smart reformation

Een belangrijk thema voor outdoor: met functionele en slimme kleding van stoffen met technologische verwerkingen en beschermende coatings. Denk ook aan functionele rugzakken en omslagsjaals. De rust komt terug in Scandinavische eenvoud en mooie kwaliteiten. Belangrijk zijn kledingstukken uit één stuk van zacht materiaal en een perfecte pasvorm: zoals lange jurken en jumpsuits. Ook ronde vormen komen terug, vooral bij de schouders, maar ook in pof en volume bij de mouwen. Ook padding en ribbing creëren volume.

Cybernative chic

Een bont thema met volop inspiratie uit andere culturen, met name van Afrikaanse stammen. “We hebben Afrika nog lang niet gehad”,  verduidelijkt Boland. Dat uit zich in kleuren en prints, zwarte dierenhuiden en franjes, maar ook in sterke vormen zoals lichaamsvolgende silhouetten, gepantserde effecten en extreem brede schouders. Zilver is belangrijk, in combinatie met zwart. De zilvertrend zal doorlopen tot in zomer 2020, maar dan juist met lichtere tinten. Belangrijk in dit thema zijn ook ritsen, holografische effecten en neonkleuren.

Fabricated fantasy

In dit thema speelt het onderwaterleven een belangrijke rol voor de inspiratie voor vormen, prints en kleuren. Vooral de bijzondere kleuren en vormen van (uitgestorven) zeedieren zien we terug, maar ook schubben, kwallen, wieren en algen dienen ter inspiratie. Maar denk ook aan leer van vissenhuid, fluïde satijnen stoffen en kleurrijke jacquards. Groen en blauw zijn belangrijke kleuren in dit thema. Bijzonder is de mix van het zeeleven met inspiratie uit historische kostuums, zoals te zien in het gebruik van de kleur goud en korsetvormen.

Off-grid settlers

Het laatste thema draait om natuurlijk, handgemaakt en gerecycled. Patchwork en dessins zijn belangrijk. Outfits lijken een allegaartje, maar zijn dat zeker niet. Dierlijke materialen zijn belangrijk, maar er wordt ook geëxperimenteerd met menselijke grondstoffen en er wordt gerecycled met afval. We kijken naar de ambachten van de Indianen en Inuit en hun toepassing van kralen, borduursels, breisels en symbolen. Daartegenover staat het wit en kant van het prairieleven. Het geheel heeft een folklore-gevoel, en laat dat nu net ook het thema zijn van de presentatie van trendforecaster Lidewij Edelkoort voor zomer 2020.

Meer lezen over (en zien van) deze trends? Op 11 januari 2019 verschijnt de vrouwenmodespecial van Textilia met een uitgebreide trendanalyse van Christine Boland voor het winterseizoen 2019-2020, die voortborduren op de thema’s die ze op de Trenddag heeft gepresenteerd.