TOP

Lidewij Edelkoort: dit zijn de street- en activeweartrends voor zomer 2020

Streetwear door alle aandacht op sterven na dood? Welnee, zegt trendforecaster Lidewij Edelkoort. Streetwear heeft meer in zich en dat gaan we in de zomer van 2020 zien.

“Street- en activewear is inmiddels in zo’n beetje alle merken geïntegreerd. Inclusief de luxemerken. Voor zomer 2020 kijken we of er meer in de straatmode zit”, zegt Lidewij Edelkoort tijdens haar halfjaarlijkse trendseminar in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. 

 

Speed & greet

Volgens Edelkoort kunnen we dus andere vertalingen van straatmode tegemoet zien. Van inspiratie uit de architectuur, kunst, natuur en eetcultuur tot straatwerkers-, venters-, en ‘poëten’. “Heel erg welkom, want op dit moment zijn we toe aan vernieuwing. Steeds dezelfde kledingstukken worden geleverd”, stelt ze. “Van T-shirts, hoodies, sweaters en joggingbroeken en weer terug. Er is geen tijd meer om na te denken over creativiteit. Er moet gemaakt en gedropt worden. Het is ‘speed & greet’.”

 

Vrolijker

Wat opvalt aan de suggesties van Edelkoort is dat ze in tegenstelling tot vorig seizoen (najaar 2019-2020) vrolijker stemmen. Activisme en rebelleren worden verruild voor pacifistische, poëtische, romantische en vrouwelijke trekjes. Zo pleit ze hard voor jurken en rokken – voor vrouwen én mannen – met een streetweargevoel. Als link naar het hoofdthema van de dag: folklore. We gaan vrolijke bloemenprints zien in zowel street- als activewear en confronterende slogans op bijvoorbeeld T-shirts en sweaters maken plaats voor vredelievender teksten.

 

De belangrijkste richtingen en items op een rij

 

Zakken: van kledingstukken met veel opzichtige zakken tot accessoire-achtige items die bijna geheel uit een zakvorm bestaan. 

 

Lange lengtes: van tunieken en jurken tot jacks en hoodies. Zowel voor mannen als vrouwen. Speel ook gerust met diverse lengtes. 

 

Rokken: rokken gestijld in een streetwearsetting; met sneakers en felle kleuren. 

 

Romantiek: volumineuze vormen door drawstrings, smock en volants. En afwerkingen van bijvoorbeeld kant. 

 

Folklore-inspiratie: traditionele kaftans, djellaba’s, poncho’s, lange jurken en tunieken (M/V) met grote capuchons worden op een moderne manier vertaald en gedragen – bijvoorbeeld met een goed paar sneakers. Ook zien we folkloristische dessins en details (zoals randjes), 

 

Groenen: als ode aan het straatgroen zien we veel groenvariaties; van fel bijna geelachtig tot ingetogen grijsgroen. Dit leent zich ook goed voor stoffen als zomers ribfluweel (ook getipt) en voor ton-sur-ton prints.

 

Bloemenprints: voor active- en streetwear, van kleine Liberty-bloemetjes tot grote geplaatste of geborduurde patronen, bijvoorbeeld op denim of sneakers.

 

Vrolijke dessins: cartooneske dessins die aan graffiti doen denken, maar ook de skateklassieker: zwart-witte blokken. 

 

Werkkleding: werkkledding blijft in beeld. Van nostalgische indigoblauwe jasjes tot kleding waarvoor ‘stratenmakers’ model hebben gestaan.

 

Fashion & food: grote logo’s van bekende merken uit de voedingsbranche, van McDonalds en Febo tot Evian. 

 

Straatventermode: veel lagen over elkaar en ogenschijnlijk tegenstrijdige combinaties. Tip van Li: ‘voor wie hier iets in ziet: vraag je jongste stagiair je hierbij te helpen. Die heeft waarschijnlijk humor en genoeg culturele bagage.” Nog een tip: ‘het resultaat moet vooral niet te mooi of te gelikt zijn.’

 

Mo Anwar

Doe in de zomer van 2020 als modejournalist Mo Anwar: draag een traditioneel kledingstuk met sportieve sneakers of slippers. (Foto: Mo Anwar)

Citizen_A

Citizen_A (foto: Futurum Moscow)

Odor

Odor (foto: Futurum Moscow)

A Cold wall

A Cold Wall (foto: www.acoldwall.com)

Belive

Be.li.ve. (foto: Futurum Moscow)

Asics  sunikanl

Asics (foto: www.sunika.nl)

Factiveface

Factive Face (foto: Futurum Moscow)

Kruzhok

Kruzhok (foto: Futurum Moscow)

Sandrine Rose

Sandrine Rose (foto: www.sandrinerose.com)